Nissan LEAF Dream Drive ušuškat će vaše najmanje

Prvi album uspavanki bez emisija čiji uspavljujući zvuci umiruju i najneutješniju djecu

Nissan je osmislio ekološko rješenje za iscrpljene roditelje diljem Europe koji se oslanjaju na umirujući učinak vožnje kako bi uspavali svoje malene.

Predstavljamo Nissan LEAF Dream Drive – prvi album za uspavljivanje djece u električnom vozilu, nastao u suradnji Nissanovih inženjera i dizajnera zvuka i stručnjaka za san, Toma Middletona. Ovaj album sadrži umirujuće frekvencije brujanja motora s unutarnjim izgaranjem – dokazane metode za uspavljivanje djece – premda je vožnja u potpunosti bez emisija.

Nova istraživanja ukazuju na kroničnu neispavanost roditelja diljem Europe. Većina roditelja (65 %) s djecom do dvije godine starosti noću spava manje od pet sati, 60 % njih priznaje kako djecu uspavljuju vožnjom, a više od pola (57 %) to radi barem jednom tjedno.

Istražujući zašto roditelji vjeruju u ovu metodu, Nissan je otkrio kako 70 % njih smatra da njihovu djecu umiruje kretanje vozila, premda su zapravo za to najzaslužnije umirujuće frekvencije motora s unutarnjim izgaranjem.

Prema riječima Paula Speeda-Andrewsa, voditelja odjela za kontrolu buke i vibracija pri Nissanu, „Električno vozilo poput Nissana LEAF bolji je izbor za uspavljivanje djece u vožnji, premda tiha vožnja možda i ne djeluje tako umirujuće kao brujanje konvencionalnog motora. Motori s unutarnjim izgaranjem emitiraju različite frekvencije bijelog, ružičastog i smeđeg šuma, stvarajući orkestralnu zvučnu pozadinu koje djeluje posebno umirujuće na djecu.”

Ipak, uspavljivanjem djece u vožnji značajno se povećava ugljični otisak: na taj se način svaki godine oslobodi do 70.000 g CO2. Ipak, 70 % roditelja u Europi smatra kako bi bili bolji uzor i osjećali se manje krivima kada bi svoju djecu uspavljivali vožnjom u električnom vozilu.

Nissan se stoga odlučio na suradnju s poznatim dizajnerom zvuka i stručnjakom za san Tomom Middletonom kako bi stvorio Nissan LEAF Dream Drive – prvi album za uspavljivanje u električnom vozilu koji umiruje i najneutješniju djecu. Album sadrži pet trominutnih skladbi te se savršeno nadopunjuje s naprednom tehnologijom posve električnog Nissana LEAF.

„Nissanova uspavanka kombinacija je istraživanja razvoja auditivne percepcije i kreativne strategije nadahnute čujnim, ali i nečujnim zvucima Nissana LEAF”, izjavio je dizajner zvuka Tom Middleton. „Zajedno s Nissanom istražujemo inovativne, sigurne i ekološki prihvatljive načine kako bismo stvorili zvuk koji u električnom vozilu nudi mnogo više i time snažno nadahnuli novu generaciju namjenskih i funkcionalnih vozila u čijem je središtu čovjek.”

Zatim je dodao: „Riječ je o prvoj suradnji ikad u kojoj je umjetnik – vozilo. Osim umirujućih frekvencija motora s unutarnjim izgaranjem koje mogu čuti samo djeca, album sadrži snimke vanjskih i unutrašnjih zvukova Nissana LEAF koji stvaraju orkestralnu zvučnu kulisu.

Ovaj album djelovat će opuštajuće i na roditelje. Zahvaljujući vožnji bez emisija i papučici e-Pedal, uživat ćete u uglađenoj vožnji i kočenju s pomoću samo jedne papučice.

Osim toga, sustav ProPILOT Assist značajno smanjuje stres, čineći noćnu vožnju ugodnijom i sigurnijom. Roditeljima pomaže održati stalnu brzinu i sigurnosni razmak te ih održava u središtu traka.

„Nissan Dream Drive prikazuje budućnost uporabe zvuka i ostalih senzornih elemenata kako bi se poboljšala kvaliteta ljudskog života. Ovaj projekt spaja znanost o osjetilima, napredne tehnologije i metode oblikovanja uranjajućeg zvuka kako bi se istražili novi načini za poboljšanje kvalitete života”, izjavio je Ari Peralta, interdisciplinarni suradnik koji nam je pružio istraživački uvid u projekt. „Naš prvijenac, nastao u suradnji s Nissanom, sada je spreman pomoći neispavanim roditeljima diljem Europe.”

Roditelji mogu povezati svoj pametni telefon s Nissanom LEAF putem aplikacija Android Auto i Apple CarPlay te slušati uspavanke na glazbenim platformama kao što su Apple Music, Spotify, SoundCloud, YouTube i Deezer.  

Album je dostupan na sljedećim platformama za streaming glazbe:  https://lifetracks.lnk.to/NissanLEAFDreamDrive 

12.02.2020.