Kako je nastalo ime Mercedes?

Priča o djevojčici i automobilu

Svjetski poznat proizvođač putničkih i teretnih vozila Mercedes, koji je slavu doživio stvaranjem vrhunskih luksuznih limuzina, imao je zanimljiv razvojni put i veliki broj legendarnih modela.
Ipak, mnogi ne znaju kako i zašto njemački proizvođač nosi španjolski naziv. Naime, Gottlieb Daimler i Karl Benz su s proizvodnjom automobila počeli prije dobivanja službenog naziva.
Nastanak naziva Mercedes je usko vezan za austrijskog veletrgovca Emila Jelineka, koji je svojevremeno postavljen za generalnog konzula u Nici. On je iz Francuske naručio svoj prvi Daimler Benz automobil i automatski izazvao senzaciju na lokalnim ulicama.
Kao pravi trgovac, iskoristio je priliku i za zainteresirane lokalne moćnike počeo naručivati ova vozila. Popularnost Daimler Benz vozila je bila nezaustavljiva uprkos izuzetno visokoj cijeni.
Već 1900. godine Jelinek je od njemačkih konstruktora naručio novi automobil, ali pod uvjetom da nosi ime njegove kćerke Mercedes. Prijedlog je prihvaćen, te je prvi Mercedes Jelineku isporučen 21. prosinca 1900. godine.
Popularnost Mercedesa je rasla, pa su njegovi tvorci odlučili ovo ime 1902. godine i zakonski zaštititi. Već 1909. godine legendarnom nazivu je pripojen i zaštitni znak trokrake zvijezde, a već 1926. godine nastalo je puni naziv Mercedes Benz. Ostalo je stvar povijesti.

 

Vijest je prenesena s portala index.hr

03.04.2018.