TEST: Škoda Octavia RS 2.0 TDI (2014.)

Škoda Octavia u najpaprenijoj dizelskoj izvedbi potencijalnom kupcu nudi sve nužno za potpuno zadovoljstvo, jer nudi izvrstan koktel performansi i potrošnje, a pritom nimalo ne smanjuje funkcionalnost osnovnog modela

Još prva Škoda Octavia iz 1997. godine osvojila je svakodnevnom upotrebljivošću, a potpunim prelaskom na Volkswagenovu tehnologiju pouzdanost i kvaliteta postali su aduti. Isto se nastavilo drugom generacijom iz 2004., koja se bazirala na Volkswagen Golfu pete generacije, a konačno potvrdilo trećom, predstavljenom 2012. godine. Premda je testni model u usporedbi s prethodnikom narastao devet centimetara u dužinu i 4,5 u širinu glavni dizajner Jozef Kaban uspio je dobro prikriti povećanje gabarita pa vizualno i dalje djeluje skladno i kompaktno.
No, u najsnažnijoj izvedbi RS, sportskim detaljima naglašena je atraktivnost. Tome osjetno doprinose agresivna kombinacija tamo sive karoserije i crnih detalja te 18-colni naplaci. Već letimičan pogled na testu Škodu Octaviju izaziva respekt. Daleko je to od jeftilena kakve su Škoda bile u 80-im godinama prošlog stoljeća. Ovakav automobil u svakom detalju odiše kvalitetom, a najbogatiji paket opreme nudi dobru kombinaciju komfora i sporta. Posebnu pohvalu zaslužuju nešto tvrđa, ali lijepo profilirana prednja sjedala, koja nude dobar bočni oslonac.

Pod haubom se nalazi dobro poznati 2-litreni dizelaš 2.0 TDI. U ovom slučaju nabijen je na 184 KS i 380 Nm, isto kao i Volkswagen Golf GTD. Pogon je na prednje kotače, a snaga se prenosi 6-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom DSG. Uz ubrzanje do stotke za 8,2 sekunde i najveću brzinu od 230 km/h nitko neće imati prigovor. A i potrošnja je OK! Premda proizvođač obećava prosjek od okruglo pet litara, u realno se lijepo može voziti s manje od sedam, što je obzirom na performanse dobar rezultat. No, nepažljivi vozači, s teškom nogom na gasu mogli bi se, pogotovo u gradskim uvjetima, približiti i brojci od 10 litara.


Kompletan test pročitajte na autoPRESS.hr

01.10.2018.