Kia Ceed 1.6 CRDI, High Ex Style

Želite pouzdan automobil srednje klase sa solidno puno mjesta za obitelj i prtljagu, a budžet vam nije megalomanski? Pritom vam je u prvom planu (osim prije spomenute funkcionalnosti) dizajn, opremljenost, kvalitetna motorizacija, hrpa dodatne opreme i pouzdani imidž koji u automobilskoj industriji uživa određena marka?

Sve ovo upućuje kako se pri kupnji novog automobila vodite razumom, a vaši poznanici bi uz to mogli reći i da ste nerealni te da vjerojatno vjerujete u vilenjake, a Štrumfovi su vam najbolji prijatelji.

Tako bi možda i bilo da se na tržištu ne nalazi automobil koji gotovo 100 posto odgovara vašim gore spomenutim zahtjevima, a još u njega stane i puno Štrumfova (testirano, op. redakcije).

Kia Ceed 1.6 CRDI High Ex Style je automobil koji po ničemu nije poseban, a opet je praktično najbolji u klasi. On nema karizmu pouzdanosti jednog Golfa ili vrišteću dušu poput jedne Alfe, a s druge strane troši kao Golf, juri kao Alfa, a jamstveni rok od 7 godina i 150.000 kilometara kazuje da je i pouzdan kao etablirana konkurencija.

Vizualno se Ceedu nema što zamjeriti, oštre, špičaste linije, atraktivni prednji kraj, odsječeni HB zadnji sa velikih 5 vrata djelo je dizajnerskog gurua Petera Schreyera koji je za spomenuti dizajn dobio i nekoliko nagrada.

Unutrašnjost slijedi vanjštinu, kvalitetna malo tvrđa sjedala, dobra vozačka pozicija, kvalitetni materijali i hrpa opreme. Xenon svjetla, parking senzori i kamera za vožnju unatrag, automatska klima, ekran osjetljiv na dodir, ASP, ABS, tempomat, Bluetooth, podešavanje tvrdoće upravljača (sport, normal i comfort)…apsolutno sve je na svom mjestu i baš na ništa nismo imali zamjerku. Vozač u automobilu sjedi malo niže pa bi niži vozači na prvu mogli imati manjih problema s preglednošću što se vrlo lako rješava podizanjem vozačkog sjedala. Preglednost iz automobila je dobra, a ako bismo baš tražili dlaku u jajetu, možda bi vanjski retrovizori mogli biti i nešto veći, eto tek toliko da ne ispadne da baš ništa nemamo za pokuditi.

Testni model pogonjen je 1.6 litrenim turbodizelašem od 136 KS koji je bio uparen s vrlo dobrim 7-stupanjskim automatskim mjenjačem. Do sada se rijetko koji automobilski predstavnik “istočnjačkih” korijena mogao pohvaliti odličnim automatskim mjenjačem (iz nama nikad jasnih razloga automatika u japanskim i korejskim automobilima srednje klase nikada nije bila na razini europskih ponajviše njemačkih konkurenata). E, pa i to se promijenilo jer u Ceedu to funkcionira besprijekorno i doista jedinu primjedbu bismo uputili na brzinu promjena preko polugica na upravljaču. Njemačka konkurencija nas je razmazila da to treba biti nešto brže iako velika većina vozača to neće ni primijetiti.

Iako Ceed nije namijenjen za rušenje brzinskih rekorda, sasvim se pristojno drži kroz malo žustrije zavoje. Puno okretnog momenta i već prije pohvaljeni automatski mjenjač “čupaju” automobil iz zavoja, a tvrđe podešeni ovjes samo dodatno potiče na zaigranost. Naravno, kada se pretjera postaje jasno da ovo nije nikakva sportska jurilica nego pouzdano obiteljsko vozilo koje će vas bezbrižno služiti stotine tisuća kilometara po svim prometnicama i za sve prigode. Prosjek našeg testiranja nakon nepunih 1000 prijeđenih kilometara i poveće kilometraže napravljene isključivo po gradu je bio 6,1 litru dizela što je za automatik od 136 KS i 1400 kilograma težine fantastičan rezultat.

Nakon sedmodnevnog druženja s ovim Ceedom zaključili smo da je Kia s ovim modelom došla najbliže neemotivnom savršenstvu kojeg u automobilskom svijetu možete doseći. Kupiš, bezbrižno, sigurno i povoljno voziš i niti u jednom trenutku ne požališ.

 

netmobil.hr

netmobil.hr

Bez obzira na to teku li u vašim venama oktani, ili je automobil za vas tek prijevozno sredstvo, ono što se događa u svijetu automobila i prometa utječe na vašu svakodnevnicu, stoga je Netmobil.hr tu kako bi vam pružio što više korisnih informacija i savjeta.

Jedinstvenim miksom zanimljivog i svrhovitog sadržaja iz relevantnih izvora, informacija o novim vozilima, kretanjima na tržištu automobila i energenata, pogled u budućnost začinjenu pokojom zanimljivosti, to je ono što od Netmobila možete očekivati svaki dan.

26.03.2016.