Sve na benzin

U nekoliko prilično komičnih (ili relativno tragičnih, ovisno o kutu gledanja) TV reklamnih spotova Renault i Nissan svijetu nastoje približiti napredan koncept automobila budućnosti; automobila koje umjesto zastarjelog i nečistog fosilnog goriva pokreće famozna električna energija.

I dok se nekim idejama, poput mobitela opremljenog motorom s unutarnjim sagorijevanjem, moramo nasmijati, ne možemo pobjeći od osnovnog pitanja: koliko je struja koja pokreće modele poput Reaulta Zoe ili Nissana Leaf - čista? Dovoljno je baciti oko na dimnjak prve termoelektrane i postaje jasno da je svijet u kojem će "struja" s pravom ponijeti epitet čistog goriva još uvijek daleko.

Ali, svaki korak naprijed je vrijedan, a elektro automobili svoj obol "čišćenju svijeta" daju kroz činjenicu da uspješno prekidaju začarani krug zahvaljujući nultoj emisiji štetnih sastojaka u atmosferu.

Do nekih čišćih i ljepših vremena pogledajte ove izvrsne filmske presjeke svijeta u kojem živimo. I ne zaboravite natankati računalo prije nego pokrenete video! :) Također, bacite oko na "slučajnost" u Nissanovom videu u kojem glavni junak "tanka" svoj automobil. Iako se obično automobili drugih proizvođača u sličnim filmićima "maskiraju", ovdje je, posve slučajno, vidljiva oznaka Chevrolet Volt.

 

autosport.hr

autosport.hr

Autosport.hr elektronski je magazin o automobilima i automobilističkom sportu. Redakciju autosporta čini malena, ali uporna i neumorna skupina ljubitelja automobila i automobilizma. Možete ih susresti na automobilskim salonima, prezentacijama, ali i pored planinskih cestica na rally brzincima, naoružane laptopima i fotoaparatima, dobrom voljom i željom za promoviranjem automobila, automobilizma i tehničke kulture.

30.05.2011.