Shelby Cobra Jet GT500 iz 1969., malo kilometara, očuvan

Amerika je zemlja daleka. I velika. U takvoj zemlji lako se izgubiti i nestati u gomili, baš kao što je automobilima lako zaspati u nekoj garaži i probuditi se četiri desetljeća kasnije.

Takve automobile Ameri zovu "barn finds", a naziv se odnosi na čitav niz vozila - od prastarih Fordovih Modela T do nešto novijih primjeraka američke auto industrije. Jedan takav primjerak nedavno je pronađen u Pennsylvaniji i zaista je pravi dragulj. Nije pronađen u staji ili šupi već u garaži svog prvog i jedinog vlasnika.

Točnije, automobil nije pronađen jer zapravo nije bio izgubljen ili zaboravljen. Iz razloga koji nam nisu poznati, bivši vlasnik ovog fascinantnog putnika iz nekih davnih automobilskih vremena nije vozio svoj automobil. U više od 40 godina ovaj je Shelby GT500 prevalio tek nešto više od 13.000 kilometara. Njegov je vlasnik nedavno preminuo, bez nasljednika i oporuke, pa se automobil našao na aukciji.

Zanimljivo je stanje u kojem je automobil zatečen u garaži. Oni koji su automobil vidjeli uživo i koji znaju nešto o vlasniku tvrde kako ova prekrasna Cobra nikada nije oprana, jer se vlasnik bojao hrđe. S jednakom količinom ljubavi i pažnje vlasnik je zaštitio unutrašnjost automobila, prekrivši sva sjedala i obloge zaštitnim folijama i vrećama. Za koga je čuvao automobil?

Ako se pitate što se nalazi ispod lima, recimo da je GT500 iz tih godišta pokretao 7-litreni V8 (*ebo potrošnju!!!) od naizgled malih 335 KS, no prava vrijednost tog motora bio je okretni moment od 600 Nm pri 3400 o/min. Punog imena 1969 Shelby Cobra Jet GT500, automobil bi na aukciji s lakoćom trebao premašiti 100.000 dolara - nama se brojka od 150.000 čini mnogo realnijom.

Možete li se zamisliti za upravljačem ovog vremeplova? S punim tankom, bez USB portova, navigacije, masažnih sjedala i xenon farova? Ako ne možete, žalimo vas. Kakav automobil!

autosport.hr

autosport.hr

Autosport.hr elektronski je magazin o automobilima i automobilističkom sportu. Redakciju autosporta čini malena, ali uporna i neumorna skupina ljubitelja automobila i automobilizma. Možete ih susresti na automobilskim salonima, prezentacijama, ali i pored planinskih cestica na rally brzincima, naoružane laptopima i fotoaparatima, dobrom voljom i željom za promoviranjem automobila, automobilizma i tehničke kulture.

24.03.2014.