Pariz zabranjuje promet automobilima

Gradski oci Pariza pokušavaju na sve moguće načine dobiti bitku koju vode protiv zagađenosti zraka, no smog koji obavija najveći i glavni francuski grad i dalje se čini kao nerješiv problem.

Pokušaj da se iz prometa isključi polovica automobila, uvedu redoviti dani zabrane vožnje i za promet zatvore neke od poznatijih tamošnjih ulica nisu urodili plodom, a na redu je sada nova ideja i ona će sigurno naići na otpor mnogih. Želja je vladajućih iz prometa izbaciti starija vozila i realizacija uskoro kreće.

Veliki zagađivači

S prvim danom srpnja svi automobili registrirani prije 1997. godine i motocikli tri godine mlađi neće moći u gradski centar tijekom vikenda. Zabrana je obznanjena još prošle godine i to kao dio plana prema kojem bi se osiguralo da pariškim ulicama u bliskoj budućnosti ne prometuju automobili stariji od deset godina. Do 2020. godine, primjerice, svi će automobili morati biti registrirani nakon 2011., a statusi automobila bit će regulirani čipovima i raspoređeni u šest kategorija.

Konkretnije pokušava se riješiti sljedeći problem: Automobili proizvedeni prije 1997. godine čine deset posto ukupnog udjela automobila u Parizu, ali i ispuštaju gotovo polovicu štetnih plinova u gradu.

Alternativa postoji

Pariz je već ranije zabranio prometovanje kamionima i većim vozilima pogonjenima dizelskim motorima što su mnogi dočekali s neodobravanjem, a mnogo nezadovoljnih bit će i ovom odlukom koja će, očekuje se, najviše pogoditi siromašniji dio stanovništva kojem su stariji automobili i jedini koje si mogu, ili su mogli priuštiti.

S druge strane za očekivati je da provođenjem ovakve odluke sam grad odgovori jačanjem javnog gradskog prijevoza, a nedavno je i najavljeno da će nakon prihvaćenog programa dijeljenja bicikala uslijediti novi s električnim skuterima.


 

 

netmobil.hr

netmobil.hr

Bez obzira na to teku li u vašim venama oktani, ili je automobil za vas tek prijevozno sredstvo, ono što se događa u svijetu automobila i prometa utječe na vašu svakodnevnicu, stoga je Netmobil.hr tu kako bi vam pružio što više korisnih informacija i savjeta.

Jedinstvenim miksom zanimljivog i svrhovitog sadržaja iz relevantnih izvora, informacija o novim vozilima, kretanjima na tržištu automobila i energenata, pogled u budućnost začinjenu pokojom zanimljivosti, to je ono što od Netmobila možete očekivati svaki dan.

04.06.2016.