Bugatti Veyron Super Sport

Ako ste ljubitelj bugattijevog Veyrona 16.4 onda ćete obožavati njegovu novu lakšu, snažnijeu i bržu te dakako limitiranu izvedbu pod nazivom Super Sport

Crème de la crème Veyronove ponude je predstavljen jučer i službeni podaci govore kako ga pokreće isti, no 199 KS snažniji motor koji sada razvija ukupnu snagu od 1200 KS.

Pored snage puno je važnija činjenica kako je crno-narančasti Veyron Super Sport na volkswagenovoj testnoj stazi Ehra-Lessien, u prisustvu predstavnika Guinnessove knjige rekorda, postavio novi svjetski brzinski rekord za serijske automobile. Točnije, Veyron Super Spot je u dvije vožnje postigao prosječnu brzinu od 431, 07 km/h. Naime, za Guinessoveu knjigu rekorda je potrebno obaviti dvije vožnje pa je tako Super Sport s vozačem Pierreom Henriem Raphanelom pojurio jednom do 427,93, a drugi put do 434,21 km/h.

Nažalost za njegove kupce, zbog sigurnosnih razlog, odnosno guma, najveća brzina produkcijskog modela će biti limitirana na 415 km/h, no i to je dovoljno za novi brzinski rekord. Podsjetimo, Veyronovih standardnih 407 km/h je nadmašio SSC Ultimate Aero TT s 413 km/h. Ipak, doznajemo kako bi prvih pet modela koji siđu s proizvodne trake trebali biti istovjetni modelu koji je postavio novi rekord.

Pozabavimo se još malo tehničkim detaljima i recimo kako su dorađeni turbopunjači te veći intercooler, između mnogih ostalih promjena, pored veće snage doveli i do rasta najvećeg okretnog momenta koji sada iznosi 1500 Nm (prije 1250 Nm). Ova izvedba 8,0-litrenog 16-cilindričnog motora s četiri turbopunjača će Super Sport potjerati do 100 km/h za oko 2,4 sekunde, do 200 km/h za 7,3 te do 300 km/h za svega 15 sekundi.

Ovjes je dorađen kako bi se automobil bolje nosio s dodatnom snagom, a za smanjivanje mase u Bugattiju su se odlučili povećati primjenu ugljičnih vlakana. Tako su monocoque i karoserija u potpunosti izrađeni od ugljičnih vlakana. Učinjeno je i nekoliko preinaka vanjskog izgleda (pored boje) kako bi s Super Sport dodatno razlikovao od standardne izvedbe, a riječ je i o svojevrsnim aerodinamičnim unaprjeđenjima.

Više o ovom modelu će postati poznato nakon prvog javnog nastupa na Pebble Beach Concours de Eleganceu sredinom kolovoza.

autonet.hr

autonet.hr

Autonet.hr je prvi automobiliski web-magazin pokrenut u Hrvatskoj. Brojnost čitateljske publike, brzina donošenja informacija i obujam objavljenih sadržaja naši su glavni aduti. Uz to, AUTONET neprekidno proširuje svoju ponudu obogaćivanjem sadržaja i proširivanjem tema koje donosi.

05.07.2010.