Nikad ne biste pogodili zašto: Policija zaustavila Googleov samovozni auto

Kalifornijski policajac zaustavio je samovozni auto tehnološkog diva, samo da bi otkrio da nema vozača kojemu bi mogao staviti lisice.

Policajac je naredio Googleovom autu da stane jer je smatrao da vozi presporo. Naime, automobil je vozio samo 24 milje na sat (39 km/h) po ulicama Mountain Viewa, gdje je maksimalna dozvoljena brzina 35 milja na sat (56 km/h).

Prerevni je policajac očito mislio da je takva spora vožnja sumnjiva pa je upalio sirenu i zaustavio mali mjehurasti auto. Ali čekalo ga je iznenađenje, u autu nije mbilo ljudskog vozača kojeg bi mogao globiti, uhapsiti ili upucati.

Ali policajac nije dozvolio da ga taj mali detalj zbuni, te je nazvao Google i rekao im da je spora vožnja problem, čak i ako nije zločin, jer se iza samovoznog automobila stvarala gužva.

“Policajac je zaustavio automobil i kontaktirao upravljače vozilom kako bi bolje znali na koji način vozilo bira brzine po određenim cestama i da im objasni usporavanje prometa po članku 22400(a) Kalifornijskog prometnog zakona”, izjavila je Policijska uprava Mountain Viewa.

Spori i šaljivi

Google se našalio s policijom zbog njihove iznenađujuće odluke da zaustave spori automobil. “Vozim presporo?” pitao je auto, “Kladim se da ljude ne zaustavljate prečesto zbog tog prekršaja”.

“Ograničili smo brzinu naših prototipnih vozila na 25 milja na sat iz sigurnosnih razloga. Želimo da djeluju prijateljski i pristupačno, a ne da zastrašujuće jure ulicama”, rekli su iz Googlea.

Tehnološki div tvrdi da su samovozni automobili do sada prešli ukupno 1,2 milijuna milja (1,9 milijuna kilometara), bez ijedne kazne.

“To bi bio ekvivalent od 90 ljudskih godina vozačkog iskustva”, zaključili su u Googleu.

net.hr

net.hr

Net.hr najposjećeniji je portal u Hrvatskoj. Mjesečni doseg portala Net.hr: 47,52 % (izvor: GemiusAudience istraživanje, listopad 2010., VALICON & Gemius S.A.)

Trenutne mjesečne statistike: više od 3,2 milijuna jedinstvenih korisnika i više od 140 milijuna otvaranja stranica.

20.11.2015.