Prvi koraci u slučaju lakše prometne nezgode

Uz zakonske odredbe ponašanja i postupanja kod lakših prometnih nesreća postoje i one koje ne pišu u zakonu, a mogu vas spasiti krivnje te poslužiti kao dokaz nevinosti

Sudionik u prometnoj nesreći jest svaki sudionik u prometu na cesti koji je na bilo koji način sudjelovao u prometnoj nesreći, definicija je koja piše u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, dok se pod prometnom nesrećom smatra događaj na cesti izazvan kršenjem prometnih propisa, u kojem je sudjelovalo najmanje jedno vozilo u pokretu i u kojem je najmanje jedna osoba ozlijeđena ili poginula, ili u roku od 30 dana preminula od posljedica te prometne nesreće, ili je izazvana materijalna šteta.
Dogodi li se prometna nesreća, obavezno za vrijeme kretanja izvan vozila obucite reflektirajući prsluk koji je potrebno imati u vozilu. Preporuka je da imate nekoliko prsluka jer u slučaju da vam se dogodi bilo kakva nezgoda ili kvar na vozilu, te ćete se vi kao vozač i putnici nastaviti kretati pješice, onda je najbolje imati na sebi takvu odjeću kojom skrećemo pozornost drugih sudionika prometa.
Nadalje, potrebno je poduzeti sve mjere da vaše zaustavljeno vozilo ne dovede u opasnost druga vozila. Vozilo je potrebno odmah ukloniti s kolnika, ukoliko je moguće, kako bi se nesmetano mogao odvijati promet drugih vozila. Ne postupite li tako, platit ćete za prekršaj novčanu kaznu u iznosu od 500 kuna.

Zvati ili ne zvati policiju?

O prometnoj nesreći možete obavijestiti policiju, ali ako ne želite možete popuniti i potpisati Europsko izvješće te na neki drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Naime, ako pozovete policiju radi uviđaja, vozač koji bude proglašen krivim platit će za prekršaj u prometnoj nesreći samo s materijalnom štetom kaznu od 1000 kuna, pa vam i u tom slučaju može biti u interesu da se policija ne poziva za lakše nesreće u kojima je prouzrokovana samo manja materijalna šteta na vozilima koja mogu nastaviti kretanje.
Čak i ako vi niste krivi, a druga strana prizna krivnju, za vas je bolje da ne pozivate policiju jer nećete morati čekati najmanje nekoliko tjedana, pa čak i dulje, na policijski izvještaj po koji ćete morati otići u policijsku postaju kojoj pripada lokacija nesreće. Tek nakon što dobijete policijski izvještaj možete krenuti s procjenom i nadoknadom štete, pa i s popravkom vozila. Sve to može potrajati i do nekoliko mjeseci, a vi imate oštećeno vozilo, iako niste krivi. Ali, oprez! Popunjeno Europsko izvješće za drugu stranu nije obvezujuće, pa je moguće da promijeni stav o nesreći, iako je na papiru priznata krivnja ili pak nešto napisano. Tek će zastupnik osiguranja drugog vozila odlučiti tko je kriv i kakva je krivnja u pitanju nakon što se oba vozila dovezu do predviđenog mjesta i postave u položaj kao pri sudaru.

Snimite sve što vidite i što ne vidite

Uz sve što piše u slovu zakona, mi vam savjetujemo i sljedeće postupke u slučaju lakše (ali i teže) prometne nesreće: obavezno odmah fotografirajte mjesto nesreće, sa svih strana i kutova, oštećenja na vozilima. Na taj ćete način imati pravi položaj svih sudionika u nesreći, možda i neke druge okolnosti koje su izazvale nesreću (druga vozila koja su bila nepravilno parkirana, predmete na prometnici, životinje na cesti itd.). Zabilježite i sve sudionike u prometu sa svojim fotoaparatom na mobitelu, a snimite svakako i kratki video. Odmah fotografija, i video možete poslati sebi na e-mail, kao i svojem zastupniku u osiguranju ako ga imate, kako biste imali dokaz na kojem nije bilo kasnijih promjena. Znamo da se snimljeni materijali ne uzimaju baš kao dokazni materijali jer nisu snimljeni uz odobrenje suda, ali nitko vam ne brani da ih ipak pokažete drugoj strani kako biste ukazali na neke nelogičnosti i tako sebe obranili u možebitnim problematičnim situacijama tko je, recimo, prešao na čiju stranu kolnika. Nadalje, u kasnijem postupku mogu se pojaviti “svjedoci” kojih u trenutku nesreće nije bilo ni u vozilu ni pored ceste. Isto tako obavezno uzmite podatke od svih svjedoka koji su nešto vidjeli ili čuli, uđite u poslovne prostore i pitajte mogu li vam biti svjedoci u slučaju potrebe.

  SAVJETI:
  Što napraviti u slučaju sudara sa vozilom stranih registracija

 

Pazite da se tragovi kočenja, ukoliko ih ima, ne pobrišu s kolnika, a zgodno je kredom označiti tragove ako baš odlučite zvati policiju na očevid (koji će potrajati i do dva sata, a možda i dulje).
Ne dopustite da se bilo što mijenja na mjestu nesreće (popravlja neki oštećeni dio na vozilu, miču prepreke), provjerite sve dijelove koji su otpali s vozila i nalaze se u kanalima i na drugim dijelovima kolnika. Nemojte se iznenaditi ako druga strana, u situaciji kada ste vi skrivili nesreću, pokuša podmetnuti i neke stare ogrebotine i oštećenja pod vašu krivnju. Ako se netko od sudionika u prometnoj nesreći odluči udaljiti s lica mjesta, znajte da je za to zakonom predviđena novčana kazna u iznosu od 3000 do 7000 kuna.

Skicirajte situaciju

Nadalje, na papiru nacrtajte prometnu situaciju i položaj vozila koja su sudjelovala u nezgodi, zapišite registracije drugih sudionika u prometu te parkirana vozila sa strane kako biste kasnije imali podsjetnik što se sve zaista događalo. Naravno, prije svega ne zaboravite provjeriti ima li ozlijeđenih osoba u prometnoj nesreći kako biste pravovremeno pomogli unesrećenima, pozovite hitnu pomoć ili vatrogasce ako za to postoji potreba.
Nemojte zanemariti činjenicu da nakon nesreće mnogi sudionici ne osjećaju nikakve bolove nego ih osjete tek kada se “ohlade”, nakon nekoliko sati. U tom slučaju potražite pomoć u hitnoj jer ćete na taj način najbrže biti pregledani i tako doći direktno na red. Prikupljajte apsolutno svu dokumentaciju od doktora i tražite da doktori sve zapišu u vašu povijest bolesti.

 

Vijest je prenesena s mnovine.hr

08.04.2018.