Tko je žena koja se odvažila na prvo putovanje automobilom ikad?

Bertha Ringer, danas poznatija kao Bertha Benz, prva je žena u povijesti koja je na veću udaljenost putovala automobilom. Bertin suprug, Karl Benz, izumitelj je benzinskih automobila i osnivač Mercedes Benza (u partnerstvu s njemačkim inženjerom Gottliebom Daimlerom)

Berthina priča pokrenula je zanimljivu raspravu; muškarci koji su dizajnirali, stvarali i razvili automobil, nikada se nisu odvažili i putovali njime. Bertha je.

Dakle, 1885. godine vozilo poznato kao Benz Patent-Motorwagen, godinu je dana bilo skriveno u garaži. U to vrijeme koštalo je 600 maraka ili 150 dolara.

Karl je tek sredinom 1886. otkrio svoj izum, a nakon toga osmislio je i stvorio još 25 automobila.

Zanimljiva je i činjenica da je Bertha vozila automobil bez Karlovog znanja, jer se on, u strahu od vjerskih tradicija, nije htio hvaliti vlastitim kreacijama. Kako bi osigurala publicitet dostajan suprugove kreacije, Bertha se odlučila na prvo putovanje automobilom u povijesti.
5. kolovoza 1888. godine u zoru, dok je njezin suprug spavao, Bertha je otvorila garažna vrata i odvažila se na putovanje. Putovala je s 15- godišnjim sinom Eugenom i mlađim mu bratom Richardom. Vozila je od Mannheima gdje je stanovala, do Pforzheima gdje je rođena. Danas udaljenost između ta dva grada iznosi 90km, u odnosu na 106 km u ono vrijeme. Time je postavila Guinessov svjetski rekord.
Bertha je tri dana provela sa svojom obitelji u Pforzheimu, a nakon njezinog dolaska automobil je brzo stekao publicitet i prozvan je čudom.
Napomenimo da u to vrijeme, ženama nije bilo dozvoljeno putovati bez pratnje, stoga je Bertha sa sobom povela svoje sinove.
Novinar Fahd Aamer al-Ahmadi, Bertha, jednom je prilikom izjavio: "Nije bila samo hrabra žena, već i vrlo pametna".

 

Više pročitajte ovdje.

14.03.2018.