TOP 7 izvrsnih sportskih automobila koje nitko ne kupuje

Svi modeli s ove liste imaju sve potrebno za podizanje adrenalina. Od izgleda, do snažnog motora, ali tržišni uspjeh je gotovo potpuno izostao.

S obzirom na to da se nisu pokazali profitabilnim, većina njih će uskoro biti umirovljena i nikad neće dočekati nasljednika.

Trendovi na automobilskom tržištu mijenjaju se ciklički, danas su u fokusu SUV-ovi i crossoveri, u 80-im su bili karavani, u 90-im monovolumeni… Što će biti sutra teško je reći, ali ono što je sigurno jest da ćemo sve manje moći kupovati automobile srcem, a sve više ćemo se fokusirati na razum, jer će nas nove ekološke norme prisiliti na to da sami sebe pokušamo uvjeriti kako je bolje kupiti ekološki osviješten nego sportski nastrojen automobil.

Za razliku od modela za široke mase, oni sportski nastrojeni oduvijek su imali znatno manji krug potencijalnih kupaca. Ljudi im se dive, ali rijetko ih tko kupuje. Upravo iz tog razloga možda je sad posljednji trenutak da se konačno opustimo i posegnemo za onim što nas istinski veseli. Izbora nikad nije bilo više, automobili nikad nisu bili opremljeniji, snažniji i brži. Danas je 300 K granica sportskog kompakta, a svaki iole ozbiljniji sportaš barata s oko 500 KS, što je do prije samo desetak godina bila granica za Ferrari, Porsche, Lamborghini…

No, krenimo redom u pregled liste TOP 7 izvrsnih sportskih automobila koje nitko ne kupuje:

LOTUS EVORA

Klasičan primjer automobila vrhunskih voznih osobina te razmjerno atraktivnog izgleda i prihvatljive cijene koji nije osvojio kupce. Poseban razlog tome teško je istaknuti, jer zbog bogatog sportskog nasljeđa nitko ne može tvrditi da nema dovoljno pedigrea, osim motora s 400 KS kojeg isporučuje Toyota.

AUDI R8

Premda je na glasu kao jedan od najboljih supersportaša za svakodnevnu vožnju, prodaja već godinama ne ide po planu. Niti spektakularan V10 motor, isti kakav koristi Lamborghini, mu ne pomaže. Vjerojatno je tajna ipak u logotipu Audija na prednjoj haubi. Naime, kupcima superautomobila novac ne predstavlja problem, ali im je problem ako im automobil ne donosi status u društvu na koji su računali.

PORSCHE CAYMAN I BOXSTER

Dobro je u ponudi imati cjenovno prihvatljiviji ulazni model, pogotovo ako performansama i užitkom vožnje donosi istinski sportski pedigre. No, loše je što se svakom novom izvedbom cijenom toliko približio modelu 911 da čak i entuzijasti postavljaju pitanje je li bolje kupiti snažniji i opremljeniji Cayman ili Boxster ili bazni 911, koji ipak donosi osjetno više ugleda u društvu.

AUDI TT

Zapravo od prvog dana ima problem kao i većina sportskih automobila u malom pakiranju. Naime, na glasu su kao automobili za žene ili homoseksualce pa brojnim macho frajerima vlasništvo takvog automobila ne donosi ugled alfa mužjaka. Koliko god glupo i zadrto zvuči ta teorija, dokazana je na nebrojeno mnogo modela. Loše prodajne brojke prisilile su upravu proizvođača iz Ingolstadta da donese odluku o gašenju. Naime, samo u 2018. godini prodaja se prepolovila.

HONDA NSX

Bez obzira na spektakularne performanse i hi-tech koncepciju kojom je jedan od najboljih sportskih hibrida na tržištu, cijena je ono što je pokopalo prodaju. Realno, potencijalnim kupcima koji izbjegavaju Honda NSX nema se što zamjeriti, jer za istu količinu novca modu kupiti Ferrari, Lamborghini, McLaren…

NISSAN GT-R

Kad je Godzilla generacije R35 stigao na tržište ponovno je dokazao kako je sposoban potući se s bilo kojim supersportašem na svijetu. No, nakon više od 10 tržišnih godina svježina se ne uspijeva održavati manjim kozmetičkim izmjenama. Kupci vape za novim modelom, a najbolji pokazatelj njihovog raspoloženja je prodanih svega 538 primjeraka u 2018. godini.

CHEVROLET CORVETTE

S obzirom na to da će se prvi Corvette sa središnje smještenim motorom predstaviti ovo ljeto, ne čudi d je potražnja za kurentnim modelom u slobodnom padu. No, bez obzira na to što kreće ukorak s konkurencijom, ne treba zaboraviti da je Corvette takva legenda kakva jest ponajviše zbog dizajna s dugačkom haubom i motorom ugrađenim sprijeda. Možda je sad pravi trenutak za kupnju?

02.07.2019.