Dodatne mogućnosti koje na putu zlata vrijede

Više od milijardu korisnika diljem svijeta koristi navigaciju dostupnu na pametnim telefonima ili osobnom računalu. Najveće vrline su najažurnije karte i snaga tražilice Google koja uvelike koristi prilikom pretraživanja mjesta koje je odredišni cilj putovanja.

Najpreciznije informacije o prometnim zagušenjima dobro su došle tijekom putovanja na nepoznatom terenu.

Najbolja besplatna, a vjerojatno i najbolja općenito, navigacija na svijetu toliko je bogata raznoraznim opcijama da velika većina korisnika uopće nije svjesna svih mogućnosti koje Google Maps pruža. Sustavno nadograđivanje funkcija učinilo je ovu aplikaciju gotovo neizostavnim inventarom na svim Android i iOS uređajima.

Odavno je premašila prvotnu namjenu, a uz skoro pa savršenu moć pretraživanja, najzanimljivija opcija aplikacije Google Maps svakako je StreetView koji nudi fotografiju destinacije na područjima u kojima je dostupan. Za one koji vole planirati putovanje na računalu postoji mogućnost prijenosa planirane rute s računala na mobitel. No, da ne duljimo s opcijama koje su općepoznate, fokusirat ćemo se na one dodatne koje znatno mogu olakšati putovanje, a dosad vjerojatno nisu toliko bile u upotrebi.

Dodavanje više odredišta

Prilikom odlaska na duži put praktično je dodati više usputnih stanica. Ukoliko želite negdje usput ručati, otići u trgovinu, stati na benzinsku pumpu ili pogledati neku znamenitost, na ovaj način ne morate svaki put započinjati novu navigacijsku rutu.

Ovu opciju možete aktivirati pritiskom na ikonu u obliku tri okomite točke, koja je smještena s desne strane okvira. Izborom prve opcije (Add Stop ili Dodaj destinaciju) možete dodati usputnu stanicu na vašem putovanju.

Podijelite svoju lokaciju 

Premda je ova funkcija izazvala brojne polemike, zbog ugroze privatnosti korisnika, mi ćemo se fokusirati samo na korisne primjene ove mogućnosti. Umjesto da nekome dajete upute do svog položaja putem poruke ili tijekom telefonskog razgovora, opcija dijeljenja lokacije omogućit će vam da svom kontaktu putem raznih opcija (SMS, e-mail, Viber, WhatsApp…) javite trenutnu lokaciju u formatu linka na Google Maps aplikaciju koji automatski poslanu lokaciju postavlja kao odredište navigacije.

Ovu opciju možete aktivirati pritiskom na ikonu u obliku tri okomite točke, koja je smještena s desne strane okvira. Izborom četvrte opcije (Share your location ili Dijeli svoj položaj) poslat će te svoju točnu lokaciju.

Navigacija bez pristupa internetu 

Tijekom putovanja u inozemstvu, pogotovo izvan Europske Unije, ili ako potrošite sav podatkovni promet u sklopu paketa kod mobilnog operatera, korištenje Google Mapsa moglo bi vas papreno koštati. No, to ne mora biti tako ako se za putovanje pripremite na vrijeme. Dva su pristupa:

  • Prvi se odnosi na skidanje karte područja kojim planirate putovati. Za to trebate u izborniku pritisnuti ikonu s tri vodoravne crtice, lijevo od prostora za pretragu, te izabrati opciju Offline Maps (Izvanmrežne karte) te potom Select your own map (Izaberite vašu kartu). Zatim je potrebno izabrati područje kojim želite putovati.
  • Drugi pristup je preuzimanje uputa za točno određenu rutu. To možete napraviti tako da standardnom procedurom izaberete odredište, a potom će vam aplikacija sama ponuditi opciju kojom možete preuzeti upute te ih pohraniti u telefon.
02.07.2019.