'Tips and tricks' za vašeg limenog ljubimca

Jeste li znali da jednostavnim trikovima možete riješiti puno gorućih problema unutar i izvan vašeg limenog ljubimca? Donosimo vam tek nekoliko.

Jednostavan trik koji možete izvesti kako vam se stakla u automobilu nikad ne bi zamaglila - jednostavno nađite par starih čarapa i napunite ih silikonskim granulama ili pak rižom. Čarape dobro vežite i ostavite da stoje u automobilu, a one će upijati vlagu i spriječavati da vam se stakla ne zamagle. Također, možete i premazati sva stakla pjenom za brijanje i dobro protrljati papirnatim ubrusom, sve dok višak ne nestane.

Ako želite da vam se na autu ne zalede stakla, retrovizori, brave, vrata, pomaže alkohol i sapun! Napravite tekućinu za odleđivanje stakala koju ćete ujutro samo pošpricati po ledu. Ili, jednostavno parkirajte auto prema istoku, jutarnje sunce držat će vaše prozore odmrznutim jer će ga grijati dovoljno da se ne stvori led. Za zaštitu brava na vratima auta pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći. Za brisače pak iskoristite trik s čarapama. Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne biste našli "zalijepljene" za zaleđeno staklo. Vanjski retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične vrećice. Dovoljno trikova kako biste prevarili zimu i niske temperature te ih dočekali spremni. 

Želite li da vaš automobil uvijek lijepo miriše i pruži vam udobnu vožnju? Vrlo jednostavno napravite kombinaciju svojih omiljenih mirisa, za samo nekoliko kuna. Sve što vam treba je drvena kvačica i eterično ulje po želji. Kvačicu natopite s nekoliko kapi ulje te je pričvrstite na otvor za ventilaciju. Zahvaljujući protoku zraka miris će se proširiti po unutrašnjosti automobila.

Očistite 'šajbu' gaziranim pićem. Riješite se svih mrlja i otisaka na 'šajbi' tako što ćete je preliti gaziranim pićem (obvezno stavite ručnike/krpe na dno šajbe kako gazirano piće ne bi prošlo u unutrašnjost automobila). Mjehurići iz ovog pića odlični su za uklanjanje prljavštine. Svakako se nakon ovog zahvata pobrinite da 'šajbu' dobro izribate nakon čišćenja kako ne biste privukli novi sloj prašine i neželjene insekte.

Očistite otirače i presvlake jednostavnim trikom! Sve što trebate je ljepljiva smjesa s octom i sodom bikarbonom, koju ćete s četkicom za zube utrljati direktno na mrlje, potom ostaviti da se posuše, a na kraju sve usisati. Vaš auto će izgledati svježe i novo.

Popravite pukotine na vjetrobranskom staklu s lakom za nokte. Ako primijetite malu pukotinu ili ogrebotinu, samo uzmite bezbojni lak za nokte i nježno premažite taj deo. Dozvolite da se osuši i ponovite postupak. Ovo će zakrpiti pukotinu i dat će vašem vjetrobranskom staklu malo više života, prije pravog popravka.

Napravite prirodni čistač za vaše felge - zamiješajte soda bikarbonu i vodu u pastu, trljajte preko felgi s četkom, a zatim isperite i uživajte u potpuno 'novim felgama'.

Ovo je samo dio trikova koje možete primijeniti kako biste uljepšali unutrašnjost i vanjštinu vašeg 'limenog ljepotana'. Ukoliko niste zainteresirani za popravke 'u kućnoj radinosti', uvijek možete napraviti generalno čišćenje vašeg automobila u obližnjoj autopraonici i skratiti si muke. Za sve šparne kreativce ovo su jednostravni savjeti kojima možete ukloniti mane na vašem vozilu. Sretno u tom naumu...

20.03.2019.