Nove ili bolje gume svakako ugradite straga!

Mnogi ‘stručnjaci’ potpuno pogrešno zagovaraju tezu prema kojoj je nove ili bolje gume, neovisno o vrsti pogona, bolje ugraditi sprijeda, jer ne razumiju dinamiku automobila. Naime, čak i kod automobila s prednjim pogonom, kakvih je više od 80 posto na našim cestama, nove ili bolje gume potrebno je ugraditi straga

To pravilo je dokazano i vrijedi za sve vrste pogona automobila, neovisno šalje li motor snagu na prednje, stražnje ili sva četiri kotača. Stražnje gume imaju ključnu ulogu u stabilnosti vozila, pa stare ili starije gume na stražnjoj osovini mogu izazvati opasan gubitak kontrole.
U trenutku kad dođe do pojave preupravljanja lošije gume straga drastično će smanjiti mogućnost povratka kontrole nad automobilom pa čak postoji velika mogućnost da niti ESP neće uspjeti potpuno ublažiti zanošenje stražnjeg dijela vozila. Povratak kontrole nakon pojave preupravljanja posebno je težak u slučaju automobila s prednjim pogonom što je dodatan argument u korist tezi da se nove ili bolje gume trebaju ugraditi straga.

Kompletan članak pročitajte na autoPRESS.hrOznake:

02.10.2018.