Tužili Toyotu: Pri izradi auta koristili nekvalitetne materijale

Nakon Dieselgatea, nova afera stiže iz Japana u redakciji popularne Toyote. Optuženi su za upotrebu nekvalitetnog aluminija i čelika čime su prekršili Zakon o zaštiti potrošača...

Toyota se ovih dana našla na "tapeti" američkih potrošača zbog navodne upotrebe lošijih materijala pri proizvodnji svojih vozila namijenjenih za američko tržište. Kobe Steel, tvrtka s kojom Toyota ali i mnogi drugi proizvođači surađuju nabavljala je aluminij i čelik čija je kvaliteta daleko ispod standarda koji je propisan. Na taj su način prekršili Zakon o zaštiti potrošača ali i svjesno prevarili sve svoje klijente.
Sve je dobilo i svoj sudski epilog, kada su na federalnom sudu u San Franciscu dvojica kalifornijskih državljana pokrenula tužba protiv Toyote. Na taj su način odlučili postati direktni zastupnici za sve one kupce pogođenih modela poput Camryja, Priusa, Land Cruisera pa čak i nekih Lexusovih modela.

Već spomenuti Kobe Steel priznao je kako su opskrbljivali čak 500 svojih klijenata materijalima čija je kvaliteta niža od zakonski propisane.U tužbi stoji kako je Toyota obvezna iznošenju podataka o kvaliteti upotrebljenih materijala ako oni ne ispunjuju zakonske kriterije s obzirom na to da se u reklamnom materijalu i tehničkim specifikacijama garantira sigurnost i besprijekorna kvaliteta.
Također, potrošači naglašavaju kako su Toyota i Kobe Steel od prvog dana imali sve podatke te da je riječ o klasičnom primjeru udružene prijevare. Tužba čiji sadržaj broji 40 stranica detaljno iznosi na koji su način upotrebljavani materijali lošije kvalitete te se zahtjeva poprilična odšteta uz kažnjavanje tuženih tvrtki.

 

Vijest je prenesena s portala autostart.24sata.hr

Oznake:

30.03.2018.