Novi Renault MEGANE R.S. TROPHY-R: automobil vrhunskih performansi

Novi Renault MEGANE R.S. TROPHY-R odlikuje se najboljim performansama nekog Renaultova serijskog automobila ikada stavljenog na tržište

Ukorijenjen je u Renaultovu dugogodišnju tradiciju automobilističkih sportova, a na cestama se ponovno ističe stručnošću i tehnologijama koje je Renault Sport razvio za trkaće staze, čime nastavlja legendu rekordera MEGANE R.S.  Inženjeri Renaulta Sport pokazali su najvišu razinu stručnosti dosad, o čemu svjedoči novi rekord na stazi Nürburgring.

  • Novi MEGANE R.S. TROPHY-R, kao i inačica TROPHY-R , pokreće iznimno učinkoviti 1,8-litreni motor snage 300 KS (167 KS/l). Čarobnjaci odjela Renault Sport nisu se ograničili samo na povećanje snage motora i poboljšanje performansi, već su svoju pažnju usmjerili na sva tri temeljna stupa razvoja automobila.
  • Drastično smanjenje mase. Kako bi se smanjila masa vozila posebna je pozornost posvećena svakom detalju, od uklanjanja stražnjih sjedala do ugradnje naplataka od ugljičnih vlakana (dostupnih uz nadoplatu), kao i Akrapovičeva titanijskog ispušnog sustava konačni rezultat: – 130 kg lakše vozilo od Meganea R.S. Trophy (bez dodatne opreme).
  • Potpuno obnovljena konstrukcija ovjesa za radikalniji rezultat. Prednja osovina s povećanim negativnim nagibom, lakša stražnja osovina tipa H, posebni prilagodljivi amortizeri Öhlins, gume Bridgestone Potenza S007, ekskluzivno razvijene za Renault Sport i vrhunski sustav kočenja Brembo s keramičkim diskovima ojačanim ugljičnim vlaknima (dostupnima uz nadoplatu) itd.
  • Još veća aerodinamičnost za bolji protok zraka (posebna aerodinamička podnica i difuzor od ugljičnih vlakana) i poboljšan sustav toplinske kontrole (NACA-in usisnik zraka, usmjerivač zraka za hlađenje kočnica i dr.).
  • Uspjeh ovih stručnjaka potvrdila je i štoperica: novi je MEGANE R.S. 5. travnja 2019. ostvario apsolutni rekord u kategoriji serijskih vozila s pogonom na prednje kotače TROPHY-R je na stazi Nordschleife na Nürburgringu, dugoj 20,6 km, postavio rekordno vrijeme kruga od 07’40’’100. Također je postavio i rezultat od 07’45’’389 za službenu duljinu cijelog kruga.To je fantastičan rezultat s obzirom na to da se na tako visokoj razini napredak ostvaruje u sitnim koracima.
  • Ovaj će iznimni automobil do kraja godine biti pušten u prodaju u ograničenoj seriji od 500 primjeraka.

Patrice Ratti – glavni direktor odjela Renault Sport Cars „Novi je MEGANE R.S. TROPHY-R još radikalniji nastavak ponude Meganea R.S. Vrlo je sličan trkaćem automobilu, no namijenjen je uporabi na cestama. Svjesni smo da ovo vozilo ima svoje potencijalne kupce, no treba istaknuti kako ne može bilo tko upravljati njime. Ovo je bila prilika za inženjere da pokažu svoju stručnost i proizvedu najbrži automobil koji mogu. Rekord postavljen na stazi u Nürburgringu pokazatelj je da su u tome i uspjeli.”

Tijekom proteklih 15 godina, Renault Sportova vozila temeljena na Meganeu ostavila su značajan trag u povijesti modernih sportskih kompakata. Već više od 10 godina radikalne inačice Meganea R.S. nastavljaju obarati rekorde kruga u Nürburgringu, svjetski poznatoj testnoj stazi za sportske automobile.

Najnovija generacija Renaulta MEGANE u tome nije iznimka. Novi MEGANE R.S. TROPHY-R postigao je novi rekord zahvaljujući iznimnim performansama kojima se odlikuju i prethodne generacije ovog vozila.  Pri njegovu oblikovanju pažnja nije usmjerena samo na poboljšanje snage, već na tri temeljna stupa: težinu, najveću aerodinamičku učinkovitost i radikalniju konstrukciju ovjesa. Ta potjera za vrhunskim performansama nastavak je plemenite tradicije modela Renaulta Sport, posvećene poboljšanju brzine u zavojima umjesto performansi na ravnini. 

Novi MEGANE R.S. TROPHY-R stvoren je za natjecanja. Uključenost Renaulta Sport u automobilističke sportove pridonosi razvoju njihovih serijskih automobila. Više nema mjesta kompromisu: MEGANE je posve radikalan. Svrha je postizanja čiste učinkovitosti poboljšati performanse za zahtjevne vozače.

Novi MEGANE R.S TROPHY-R sportski je kompakt uvijek spreman za vožnju stazom. Veća upravljivost, brzine u zavojima i snažnije kočnice pružaju vrhunski užitak onima koji znaju kako izvući ono najbolje iz vozila. Auto za vozače: zaokružen i usavršen, njegove performanse omogućuju mu da se natječe s automobilima čiji pogon nije ograničen na samo dva kotača i koji razvijaju snagu veću od 300 KS.

Ovaj izniman automobil bit će dostupan u ograničenoj seriji od 500 primjeraka.

Loïc FEUVRAY, voditelj programa TROPHY-R odjela Renault Sport Cars “Novi MEGANE R.S. TROPHY-R privući će stručne kupce željne čistih performansi i spremnih počastiti se nečim iznimnim. Proizvest će se samo 500 primjeraka ovog vozila, od kojih će 30 biti opremljeno opcijskim paketom opreme od ugljičnih vlakana i keramike, revolucionarnim u ovoj klasi. Vrhunske performanse obilježje su od samog početka rada na ovom projektu. Od samog se početka specifikacije automobila temelje na jasnim ciljevima te zahtijevaju najmanji mogući broj članova razvojnog tima kao i spretno vođenje projekta, pri čemu se odluke donose bez oklijevanja kako bi se uklonile moguće prepreke u razvoju. Na kraju su ciljevi ostvareni, rokovi ispoštovani, a rezultat je svega izniman i   unosan proizvod.”

19.07.2019.