Nisaan Juke i Leaf

Nije to bilo najbolje vrijeme dana, ali Nissan Juke je pretprošlog vikenda na Goodwood Hillu (1.–3. srpnja) ipak ostvario rekord.

Nissanov se novi crossover, naime, tijekom godišnjeg Festivala brzine na zavojito brdo popeo na dva kotača umjesto na četiri i tako postigao novi Guinnessov rekord prešavši 1,6-kilometarsku dionicu za 2 minute i 55 sekundi.

A, kako bi dokazao da nije riječ o sretnom slučaju, Juke je s kaskaderom Terryjem Grantom za upravljačem, uspješno prošao stazom čak pet puta, katkada s putnicima.

Kako bi podigao Juke na dva kotača, Grant se služio rampom neposredno ispred startne crte. Ispred njega bili su kuća Goodwood i prvi desni zavoj, gotovo pod 90º. "Tu je postalo nezgodno. Morao sam skretati pomalo, znajući da ću završiti na krovu ako okrenem upravljač previše ili dodirnem travu. Okrenem li ga premalo, past ću na sva četiri kotača", ispričao je Grant.

Pošto su oduševili Festival brzine, Grant i nissanova ekipa premjestili su se na obližnju trkaću stazu Goodwood i izveli još jednu neustrašivu atrakciju. Odvezli su krug po stazi električnim Leafom – unatrag.

Budući da nema klasični prijenosni sustav, električni automobil može, u teoriji, unatrag voziti jednako brzo kao prema naprijed. U svojem najbržem krugu Leaf je vozeći unatrag dosegao 100 km/h. Najveća mu brzina prema naprijed iznosi 145 km/h, što znači da prostora za napredak ima. Nissan je potvrdio da razmišlja o budućim pokušajima obaranja rekorda.

autonet.hr

autonet.hr

Autonet.hr je prvi automobiliski web-magazin pokrenut u Hrvatskoj. Brojnost čitateljske publike, brzina donošenja informacija i obujam objavljenih sadržaja naši su glavni aduti. Uz to, AUTONET neprekidno proširuje svoju ponudu obogaćivanjem sadržaja i proširivanjem tema koje donosi.

13.07.2011.