Ključ u aluminijskoj foliji mogao bi zaštititi auto od krađe

Koliko kod je zgodna, tehnologija otključavanja auta bez ključa pokazala se ranjivom i omogućila dramatičan rast broja krađa automobila - u Engleskoj čak 56%

Vlasnici automobila trebali bi zamotati ključeve u komadić aluminijske folije, jer će tako onemogućiti lopovima da im ukradu auto, tvrdi sigurnosni stručnjak. U relativno novoj metodi krađe, kolokvijalno nazvanoj 'relej krađa', kriminalci se koriste relejnim uređajima koji mogu očitati signale ključeva automobila i to iz 'pristojne' udaljenosti, pa je tako dovoljno da kradljivci stoje ispred kuće i uspiju očitati signal kojim mogu ući u vozilo.
Međutim, takvi pokušaji krađe mogu se spriječiti vrlo jednostavno - stvaranjem Faradayeva kaveza koji onemogućava praćenje elektromagnetskih signala - a aluminijska folija radi upravo to. Bivša agentica FBI-a  Holly Huber, koja je sad izvršna direktorica u kompaniji GlobalSecurityIQ,  kaže da ovaj jednostavni trik stvarno djeluje. - Nije idealan, ali svakako je najjeftiniji način - izjavila je za Detroit Free Press.  - Cyber prijetnje su toliko dinamične i konstantno se mijenjaju pa je potrošačima teško biti u tijeku sa svime. - dodala je Huber. Alternativno, vlasnici automobila mogu za malo novca kupiti Faradayev kavez na internetu. Baš kao i folija, mali spremnik od metalne mreže blokira signal pa ga kradljivci auta ne mogu uloviti.
Dramatičan porast krađa
Iz policije potvrđuju da je hakiranje ključeva postalo novi modus operandi tehnološki naprednih bandi. Tehnologija otključavanja bez ključa omogućila je vozačima da se više ne moraju zamarati ključevima, umjesto toga dovoljno je pritisnuti gumbić na privjesku za otključavanje, a motor se pali pritiskom na gumb u automobilu. No ista ta tehnologija ima svoje mane u pogledu sigurnosti - kradljivci automobila shvatili su da na Amazonu ili eBayu za tristotinjak dolara mogu kupiti relejne kutije koje pojačavaju signal i dok ste vi doma i ukrasti auto u nekoliko sekundi. Uređaj hvata signal privjeska koji služi umjesto ključa i koriste signal za otključavanje i paljenje auta.

Ostatak članka pročitajte na linku.

23.07.2018.