Bugatti La Voiture Noire je uvjerljivo najskuplji automobil u povijesti

Titula najskupljeg novoproizvedenog automobila u povijesti od nedavno pripada Bugattiju La Voiture Noire, preuzevši tako titulu od Rolls-Royce Sweptail-a, koji je držao titulu nepune dvije godine

Niti pune dvije godine nakon što je Rolls-Royce Sweptail, unikatan aristokratski coupe, postao najskupljim novo proizvedenim automobilom u povijesti, titula je otišla u ruke Bugattija. Jedini put kad se spomenuti Rolls-Royce mogao vidjeti u javnosti bio je prestižan event Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Nakon predstavljanja isporučen je vlasniku te je otišao na spavanje u jednu od kolekcionarskih garaža. Automobil koji je razvijan četiri godine i plaćen 10 milijuna funti nikad neće biti iskorišten za ono za što je napravljen. Za vožnju!

Bugatti La Voiture Noire

Ista sudbina vjerojatno čeka i Bugatti La Voiture Noire. Spektakularan unikat procijenjen na vrtoglavih 16,7 milijuna eura predstavljen je na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi. Dizajn je inspiriran legendarnim Bugattijem Type 57 SC Atlantic, a tehnikom se naslanja na modele Chiron i Divo. U prijevodu, za pogon koristi monumentalan 8-litreni W16 motor koji uz pomoć četiri turbopunjača razvija 1500 KS pri 6700/min te najveći okretni moment od kamionskih 1600 Nm u rasponu od 2000 do 6000/min. Snagu prenosi na sve kotače putem 7-stupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom. Premda ima masu od golemih 1961 kilogram, do 100 km/h trebao bi se moći katapultirati za manje od 2,4 sekunde. Zbog sigurnosnih razloga najveća brzina bit će elektronski ograničena na 420 km/h. Isto kao i u modelu Chiron. 

Kupac ovog unikatnog primjerka je Ferdinand Piech, bivši predsjednik uprave Volkswagen Grupe, koji je itekako poznat u kolekcionarskim krugovima. Svoju ljubav prema sportskim automobilima nije nikad krio, a obzirom na sve važne funkcije koje je obnašao u karijeri, stekao je dovoljno financijskih sredstava da si sada može dati oduška. U svojoj bogatoj kolekciji već posjeduje sedam iznimno vrijednih klasičnih modela, mahom trkaćih bolida Le Mans serije.

Bugatti La Voiture Noire

No, Bugatti La Voiture Noire kojeg je platio 16,7 milijuna eura morat će pričekati još najmanje 2,5 godine. Naime, tek nakon završetka salona u Ženevi u javnosti se pojavio video automobila u pokretu. Mnogi su primijetili da motor ne ispušta nikakav zvuk. Nakon slanja brojnih upita upravi Bugattija stiglo je službeno priopćenje u kojem su pojasnili da je na štandu u Ženevi prikazan samo model, koji nije imao unutrašnjost, motor, mjenjač… U karoseriju je ugrađen tek omanji elektromotor, s baterijom dovoljnog kapaciteta da ga se doveze i odveze iz paviljona. To objašnjava činjenicu da su sva stakla, uključujući i poklopac motora, bila toliko zatamnjena da se niti uz najbolju volju nije moglo ništa vidjeti. Uprava je procijenila da će im za dovršetak automobila biti potrebne oko 2,5 godine. 

Premda cijena od 16,7 milijuna eura djeluje astronomska, sto posto je sigurno kako će mu vrijednost u budućnosti samo rasti. Financijski stručnjaci već se godinama slažu da su rijetki kolekcionarski automobili isplativije ulaganje od nekretnina, dionica, zlata, umjetnina… U slučaju ovog modela svakako valja na umu imati i činjenicu da će 8-litreni W16 motor sa četiri turbo punjača uskoro zauvijek otići u povijest. Općenito gledajući teško da će za nekoliko godina na tržištu postojati automobil s turbobenzincem nabijenim na 1500 KS. Ekološke norme guraju nas u zagrljaj struje, a to je još jedan razlog zbog kojeg će Bugatti La Voiture Noire, jedini automobil sa šesti ispušnih 'topova', zauvijek velikim slovima ostati zapisan u enciklopediju automobilske povijesti.

24.04.2019.