Zimske opasnosti

Malo vozača voli snijeg, a oni koji spadaju u ovu skupinu ponajviše mu se raduju zbog zabave koju im omogućava čak i za upravljačem slabijih automobila

Interesantno je da upravo ovakve zimske radosti na snijegom zametenim praznim parkiralištima i stazama čine izvrsnu podlogu za uvježbavanje vozačkih refleksa i bolje razumijevanje dinamike vozila, no za sve one koji ne luduju za ovom vrstom treninga pripremili smo nekoliko naputaka za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima.

Prevelika brzina i manjak prijemljivosti između kotača i podloge najčešći su uzroci prometnih nesreća na snijegu. Dakle, rješenje po načelu izmišljanja tople vode glasilo bi: manje gasa i manje naglih reakcija.

Računajte da za svakih 10 km/h brzine ostavite bar dvije dužine svog vozila od vozila ispred sebe. Prema papučici kočnice odnosite se nježno u svim situacijama osim onima kada je nagla reakcija nužna za izbjegavanje incidenta. Tada je nagazite i ne puštajte ako imate ABS, odnosno pumpajte papučicu ako vam sustav protiv blokiranja kočnica nije standardni dio opreme.

S upravljačem je malo drugačije. U svakom trenutku trebate znati u kojem su vam smjeru kotači usmjereni. Tako, primjerice, ukoliko vam automobil u zavoju proklizi preko nosa (podupravljanje), protivno inicijalnoj reakciji nemojte još više smotati volan u željenom smjeru već kotače usmjerite u pravcu kretanja kako bi povratili prijemljivost, te tek potom skrenite. Pobjegne li zadnji kraj (preupravljanje), pri manjim brzinama pomoći će pritiskanje papučice spojke, no pri većim će vjerojatno biti potrebne korekcije na upravljaču uz lagano dodavanje gasa.


Za svakih 10 km/h brzine ostavite bar dvije dužine svog vozila od vozila ispred sebe (i očistite automobil od snijega)
 

Ukoliko vam prijeti opasnost, nemojte gledati u njen izvor, već pogledom potražite izlaz iz nemile situacije i na njega se fokusirajte.

Kočite isključivo prije zavoja, nikako tijekom samog skretanja, a ubrzavajte tek od polovice zavoja, ili nakon što ga prođete. Nemojte prilikom skretanja naglo micati nogu s papučice gasa, jer to može destabilizirati vaše vozilo. Nastojite uvijek upravljati očišćenim dijelovima ceste i izbjegavajte vožnju po tračnicama. Budite oprezni prilikom prelazaka preko mosta, ulascima i izlascima iz tunela, te u blizini područja gdje ima vode. Snijeg je zeznut, no takozvani crni led je višestruko gori.

Ukoliko nedostaje prijemljivosti između kotača i podloge, vozite u stupanj višem prijenosu. Preporuka je održavati konstantnu brzinu. Ovo posebice vrijedi za uzbrdice i nizbrdice gdje treba minimalizirati upotrebu kočnica, a usporavanje vršiti motorom.

Nemoguće je predvidjeti sve situacije, no malo više opreza i zdravog razuma vrijedi više od bilo kakvog pogona na sva četiri kotača i elektronskih elemenata aktivne sigurnosti.

Sretan put.

tportal.hr

tportal.hr

tportal.hr - vijesti i teme iz Hrvatske i svijeta. Vijesti iz svih područja kao i najbrojniji web servisi.

07.02.2012.