Utječe li glazba na koncentraciju u vožnji?

Koliko ste se samo puta našli u situaciji da mahinalno stišavate glazbu dok ste u svom vozilu i pokušavate pronaći određenu adresu po prvi put? Da, istina je, stišavanje glazbe pojačava našu koncentraciju na konkretne radnje, u ovom slučaju samu vožnju i prolanazak željene destinacije. Iako nema znanstvene potvrde, svi vozači su se barem jednom našli u istoj ili sličnoj situaciji.

Automobil je u današnje vrijeme postao najučestalije mjesto slušanja glazbe. Slušamo glazbu kada idemo na posao, u trgovinu, s posla, bilo gdje da krenemo radio je tu i svira neke svoje pjesme. No, upitno je kakve? Vrlo glasna glazba djeluje ometajuće na vožnju i narušava potrebnu koncenatraciju u vožnji. Također, vrlo tiha glazba djeluje jednako ometajuće, dok glazba umjerene glasnoće može djelovati pozitivno na stil vožnje. Na primjer, prilikom jednolične vožnje autocestom, glazba umjerene glasnoće može održati čovjeka budnim i opreznim, što nije nimalo loše. Što je glazba kompleksnija i sadrži više instrumenata i ritma, to više ometa prilikom vožnje i izaziva veći mentalni napor.

Budući da su vozači tijekom vožnje već opterećeni golemom količinom informacija – vizualnim i auditivnim, pokazalo se kako glazba samo dodatno opterećuje njihove kognitivne kapacitete.

Opće je poznata činjenica da postoji glazba koja vas doslovno može 'izbaciti iz vožnje' i ona koja savršeno prijanja uz vašu vožnju. Kad nađete svoju pravu glazbu i glasnoću koju želite, glazba vam zapravo puno pomaže. Najbolje je odabrati glazbu koja smanjuje broj otkucaja srca. Glasna i ritmična glazba, koja ubrzava otkucaje srca, predstavlja smrtan miks. To može osnažiti vozača, da se više koncentrira na glazbu, da agresivno ubrzava i koči, jer nesvjesno teži uskladiti brzinu vožnje s brzinom pjesme. Nekada su ishodi ove ometane vožnje, malo je reći, kobni.

Donosimo top listu 10 'najopasnijih' pjesama za slušanje u autu, koju svakako izbjegavajte:

1. Hey Mama – The Black Eyed Peas

2. Dead on Arrival – Fall Out Boy

3. Paper Planes – M.I.A

4. Walkie Talkie Man – Stereogram

5. Paradise City - Guns N' Roses

6. How You Remind Me – Nickelback

7. Hit the Road, Jack – Ray Charles

8. Get Rhythm – Johnny Cash

9. Heartless – Kanye West

10. Young, Wild and Free – Snoop Dogg & Wiz Khalifa (feat. Bruno Mars)

Dakle, tempo pjesme treba odgovarati srčanom ritmu - od 60 do 80 otkucaja u minuti. U tom slučaju, najbolje pjesme u automobilu bile bi pjesme poput 'Come Away With Me', u izvođenju Norah Jones, zatim pjesma 'The Scientist' od Coldplaya, Adele – 'Someone like you' ili 'Tiny Dancer' od Eltona Johna.

Ne zanemarite ovu, naizgled bezazlenu činjenicu, kada idući put sjednete za upravljač. Sretnu i ugodnu vožnju želimo, uz puno mirnih ritmova.

12.03.2019.