Savjeti i preporuke za putovanja u ljetnim mjesecima

Goodyear je pripremio nekoliko savjeta kako olakšati putovanje i dobro se za njega pripremiti.

Svake godinebrojni turisti iz čitave Europe kreću automobilom na putovanje do najomiljenijih turističkih destinacija. Lani se cestovnim putem u inozemstvo uputilo 42 posto Europljana, od kojih je 65 posto putovalo automobilom ili drugim motornim vozilom. No, putovanje ljeti prate brojni izazovi - ispitivanja pokazuju da se gotovo trećina kvarova i tehničkih problema s vozilom (32 posto) događa na putu do ciljnoga ljetovališta.

putovanja u ljetnim mjesecima

Također, nedovoljno je poznata činjenica da se većina prometnih nesreća dogodi upravo u toplijim ljetnim mjesecima jer vozači pridaju manje pozornosti sigurnosti u cestovnom prometu ljeti nego zimi. Stoga je jasno da postoji potreba za intenzivnijim osvješćivanjem javnosti o sigurnosti na cestama.

Prije nego što krenete na put:

1. Ne preopterećujte vozilo: Prevelika težina može loše utjecati na vozne značajke vozila. Prtljagu nemojte slagati više od visine zadnjih sjedala jer time znatno smanjujete vidno polje i povećavate opasnost da u slučaju nagloga kočenja predmeti složeni straga odlete naprijed. Kada je prtljažnik pun, ne stavljajte prtljagu u vozilo između putnika nego radije upotrijebite krovni prtljažnik ili prikolicu.

Također, nedovoljno je poznata činjenica da se većina prometnih nesreća dogodi upravo u toplijim ljetnim mjesecima jer vozači pridaju manje pozornosti sigurnosti u cestovnom prometu ljeti nego zimi. Stoga je jasno da postoji potreba za intenzivnijim osvješćivanjem javnosti o sigurnosti na cestama.

2. Sigurna montaža kamp-kućice ili prtljažne prikolice: Ako vozilom vučete prikolicu, dvaput provjerite svjetla, kočnice, gume, kuke i sigurnosnu užad te pregledajte je li sve sigurno montirano.

3. Dostupnost potrebnih stvari: Hranu, piće, pelene, lijekove, igračke za djecu i stvari  koje bi vam tijekom vožnje mogle trebati čuvajte na lako dostupnom mjestu.

4. Pucanje gume: Vodite računa o tome da vam se u vožnji može probušiti guma. Provjerite koja je mogućnost za vaše vozilo primjerenija: rezervna guma ili pribor za popravak. Uvijek imajte pri ruci broj telefona za pomoć na cesti. U takvoj situaciji puno neugodnosti mogu vam uštedjeti Goodyearove gume s tehnologijom RunOnFlat, koja vam omogućuje prijeći udaljenost do 80 kilometara s probušenom gumom (tako se možete odvesti do radionice gdje će vam gumu zamijeniti).

5. Razlike u prometnim propisima: U različitim zemljama vrijede različita ograničenja brzine, a negdje i nenapisana pravila koje je svakako dobro poznavati. Aplikacija Goodyear Road Safety App prava je adresa za podrobne informacije o pojedinim državama!

6. Odmor: Uvažavajte svoj bioritam i otputujte u vrijeme kad je vaše tijelo naviklo biti budno i aktivno. Ako je ikako moguće, na cestu krenite prije prometnih gužvi te izbjegnite prometne zastoje i vrućinu.

putovanja u ljetnim mjesecima

Na cesti:

7. Sigurnost na prvome mjestu: Prilagodite način vožnje situaciji na cesti (gužvi, vrućini, vidljivosti, mogućem duljem putu kočenja zbog veće opterećenosti vozila i sl.). Vodite računa o vozilu koje je opterećeno prtljagom i o suputnicima koji za vrijeme vožnje mogu značiti više smetnji.

8. Odgovarajuća sigurnosna udaljenost i okolica: Na cesti obratite pozornost na promet oko sebe i pridržavajte se sigurnosne udaljenosti.

9. Zagrijavanje automobila: kako pokazuju ispitivanja, visoke temperature imaju jednak učinak kao razina alkohola u krvi od 0,5 promila. Ako na automobilskim prozorima nemate sjenila, ljeto je pravo vrijeme da razmislite o kupnji sjenila.

10. Putovanje s obitelji: Sve vrijeme pazite na cestu, posebno kada putujete s djecom. Kod brzine od 100 km/h auto u sekundi prijeđe približno 30 metara. Ako se samo na tri sekunde okrenete natrag prema djeci, to može imati kobne posljedice.

11. Na put s kućnim ljubimcima: Nikad ne smijete dopustiti životinjama da se u automobilu slobodno kreću za vrijeme vožnje. Kod iznenadnog manevra ili nagloga kočenja životinje se mogu ozlijediti te mogu ozlijediti i druge putnike u vozilu. Pobrinite se da životinje budu u prozračnoj košari ili kavezu, odnosno zaštićeni posebnim pojasom.

putovanja u ljetnim mjesecima

12. Napumpanost guma: Teška prtljaga ili prikolica koju vučete iza sebe i za vozilo i za gume znače dodatno opterećenje. Ako je vozilo potpuno opterećeno putnicima i prtljagom, tlak u gumama mora biti viši. I ljetna vrućina povisuje tlak u gumama. Tlak treba provjeriti kad su gume hladne, dakle prije putovanja, i prilagoditi ga težini natovarenog vozila.

Savjesnost, pozornost u vožnji kao i odgovarajuća priprema učinit će cestovnu vožnju ugodnijim doživljajem  i odličnim načinom stizanja do omiljene ljetne destinacije.

10.08.2015.