Izbjegnite opasnosti

Božić se približava, a s njime i velika migracija jelki i borova iz rasadnika u naše dnevne boravke.

Izbjegnite opasnosti

Stvari ipak nisu tako jednostavne kako se čine jer treba pripaziti na sigurnost prilikom prijevoza božićnih drvaca kako ne bi došlo do nezgode, ali i kako vaše drvce ne bi ostalo bez grana i iglica.

Postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kako biste božićno drvce sigurno dovezli do svojih domova. Tijekom prijevoza na krovu automobila božićno drvce mora biti okrenuto donjim dijelom prema prednjem dijelu automobila dok je vrh straga, kako vjetar ne bi otrgnuo grančice. Drvo treba biti dobro osigurano i učvršćeno, najbolje 'gurtnom' koja se može dobro zategnuti, a ne gumenom vezicom koja jamči jedino da ćete pri prvom jačem kočenju ostati bez tereta koji će se ujedno pretvoriti u ubojiti projektil.

Treba misliti i na sljedeće: sukladno članku 155. stavku 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama teret na vozilu ne smije premašiti najudaljeniju točku na prednjoj strani vozila više od jedan metar. Prema članku 155. stavku 2. navedenog Zakona, teret koji se prevozi na vozilu i priključnom vozilu može premašiti najudaljeniju točku na stražnjoj strani vozila najviše za jednu šestinu svoje duljine koja je kao kontinuirani teret oslonjena na tovarni prostor. Ako teret na vozilu premašuje više od jednog metra najudaljenije točke na stražnjoj strani vozila, najizbočenija točka tereta mora biti označena crvenom tkaninom. Kršenje Zakona stajat će vas 500 kuna.

Nosači na krovu povećavaju potrošnju goriva

Također, vožnja velikom brzinom opasna je za nedovoljno učvršćen teret na krovu, stabilnost vozila, a i dodatno povećava potrošnju goriva. Preporučujemo i da po prestanku potrebe za prijevozom stvari na krovu, skinete teret i nosače s automobila jer osim što stvaraju nepotrebnu buku u vožnji isto tako utječu na potrošnju goriva.

Izbjegnite opasnosti

I kod prijevoza božićnih jelki unutar automobila preporučuje se zaštita kako se ne bi poderale presvlake, te postavljanje drvene ploče između debla i naslona sjedala. I ovdje drvce treba učvrstiti kako u slučaju nesreće ne bi ozlijedilo putnike.

Naravno, za vrijeme blagdana drvce nije jedini problem. Nakon konzumacije kuhanog vina koje će vas nesumnjivo dobro ugrijati u hladnim večerima, kući se odvezite javnim prijevozom.

net.hr

net.hr

Net.hr najposjećeniji je portal u Hrvatskoj. Mjesečni doseg portala Net.hr: 47,52 % (izvor: GemiusAudience istraživanje, listopad 2010., VALICON & Gemius S.A.)

Trenutne mjesečne statistike: više od 3,2 milijuna jedinstvenih korisnika i više od 140 milijuna otvaranja stranica.

14.12.2011.