Što kada stigne kazna iz inozemstva?

Prije 10 dana preuzeo sam preporučeno pismo od pokrajine Salzburg u kojem me obavještavaju da je počinjen prometni prekršaj mojim vozilom te da sam za potrebe vođenja prekršajnog postupka dužan dostaviti podatke o vozaču. Pismo je napisano na njemačkom jeziku. Tog sam dana bio na putu s obitelji  i svjesni smo da smo prekoračili brzinu na tom dijelu autoceste. Žena i ja smo se izmjenjivali u vožnji, pa s obzirom na navedeno ne znamo kako postupiti tj. koje su posljedice u slučaju da ne dostavimo podatke ili navedemo da smo oboje vozili. Hoćemo li platiti samo kaznu za nedavanje podataka ili možemo očekivati da uz ovu kaznu dobijemo kaznu i za počinjeni prekršaj? Namjeravamo uskoro ponovo ići u Austriju, pa me zanima postoji li opravdana bojazan da zbog navedenog budemo imali problema s austrijskom policijom? Molimo za pravni savjet.

Iako je zahtjev policije u Republici Austriji napisan na njemačkom Vi slobodno možete svoje podatke dostaviti na hrvatskom jeziku i odgovoriti tražitelju. Zatražite da Vam dostave podatke i dokaze (ispis snimljenog vozila s utvrđenom brzinom) kako biste se mogli o tome očitovati i imati dokaz o utvrđenim činjenicama o prekoračenoj brzini. Možete navesti da ste oboje upravljali vozilom, te da se ne možete precizno izjasniti tko je (Vi ili supruga) na toj dionici ceste od Vas bio vozač vozila. Navedene podatke svakako treba dostaviti preporučenom pošiljkom i sačuvati dokaz o slanju pismena. Ako Vam dođe obvezni ili prekršajni nalog protiv njega trebate uložiti žalbu s obzirom na to da od strane Policije nisu provedeni dokazi u smislu točnog utvrđenja osobe koja je na konkretnoj dionici ceste upravljala vozilom u skladu s Vašim očitovanjem.

Mario Klokočovnik, dipl. iur.

Mario Klokočovnik, dipl. iur.

Na pitanja korisnika, odgovara naš stručni savjetnik Mario Klokočovnik, dipl. iur..
Ukoliko i vi imate pravno pitanje ili problem vezan uz promet i vozila pošaljite nam svoj upit na e-mail adresu: pravnik@auti.hr!

26.11.2015.