Novi EU zakoni: Jednostavnije do tužbi protiv autokompanija

Europska unija planira uvesti promjene koje će kupcima automobila pružiti jednostavnije legalno-pravne akcije protiv kompanija. Ovaj plan nastao je kao posljedica kontroverzne afere "Dieselgate", kojom je stotine tisuća kupaca oštetio njemački proizvođač automobila

Volkswagen je uz pomoć softvera lažirao podatke o emisiji štetnih ispušnih plinova iz svojih vozila. Promjene će potrošačima dati veću moć prilikom poduzimanja zajedničkih akcija, a prekršiteljima donijeti veće sankcije.
Nakon što je u Americi otkrivena Volkswagenova prijevara, oštećeni kupci na području Europe ostali su zakinuti jer EU nije imao odgovarajuće zakone za takve probleme. Samo dva programa zaštite kupaca na području cijele Europe rezultirala su povoljnim ishodom za oštećenike.

  VIJESTI:

  BMW kupcima omogućava besplatan povrat dizelskih modela

 

Ukupno im je isplaćeno 5,4 milijuna eura, što je kap u moru prema iznosu koji je Volkswagen platio u Americi. Novu regulativu pozdravilo je Europsko udruženje potrošača (BEUC) te dodalo kako je ona trebala biti donesena mnogo ranije. Također je upozorilo kako će sudstvo i lokalne vlasti imati zadnju riječ te bi to moglo rezultirati dugotrajnim parničnim procesima.
Iako se na prvu čini kako bi ovakav novi zakon mogao rezultirati mnoštvom tužbi, a EU nudi najbolju politiku zaštite potrošača na svijetu, novi zakon neće dozvoliti tužbe orijentirane čistom profitu. Samo građanske udruge oštećenih potrošača moći će poduzimati zajedničke pravne akcije, ali ne i privatne odvjetničke tvrtke.

 

Vijest je prenesena s autostart.24sata.hr

18.04.2018.