Nissan je na Tokijskom salonu automobila predstavio Ariya Concept

Nissan je predstavio Ariya Concept, električni crossover s dva električna motora koji se može pohvaliti snažnim ubrzanjem, nagrađivanom tehnologijom za pomoć u vožnji i posve novim dizajnom marke

Novi Nissan Ariya Concept predstavljen je na 46. Tokijskom salonu automobila. Njime je najavljena nova era marke i novo poglavlje u filozofiji stvaranja naprednih vozila.

Ariya Concept nudi prostran, luksuzan putnički prostor opremljen naprednim tehnološkim sustavima, dok karoserija vozila utjelovljuje čistu, besprijekornu prirodu električnih vozila. Vozilo utjelovljuje viziju Nissanove inteligentne mobilnosti osobnih vozila – onu u kojoj kombinacija elektrifikacije i intuitivnih sustava donosi uglađeno i prilagodljivo iskustvo vožnje, bez opasnosti od nesreća ili štetnih emisija.

Ariya Concept implementira i razvija elemente dizajna koji su prvi put predstavljeni na vozilu IMx concept tijekom Tokijskog salona automobila 2017. Uključuje odvažnu, elektrificiranu prednju masku V-motion i oštro stražnje svjetlo u obliku neprekinute linije, kratke prevjese i unutrašnjost koja se može pohvaliti gotovo salonskim uređenjem.

Premda je riječ o konceptnom vozilu, odvažan izgled električnog crossovera, nekonvencionalna unutrašnjost i elementi vanjskog dizajna u bliskoj bi se budućnosti mogli naći u proizvodnji.

„Ariya Concept rezultat je bliske suradnje dizajnerskog tima i tima inženjera”, izjavio je Yasuhiro Yamauchi, predstavnik glavnog direktora pri Nissan Motor Co., Ltd. „Riječ je o sljedećoj fazi u definiranju dizajna kojom smo zakoračili u novu eru marke – Ariya Concept sljedeći je korak u našem napretku.”

Ariya Concept predstavljen je na Tokijskom salonu automobila zajedno s Nissanom IMk, konceptnim električnim gradskim vozilom koje je svoju pretpremijeru doživjelo početkom ovog mjeseca. Ova vozila predstavljaju okosnice Nissanova novog, električnog identiteta.

Nissanova inteligentna mobilnost – novo lice dizajna

Ariya Concept predstavlja potpun zaokret u Nissanovu dizajnu.

„Nova arhitektura vozila prilika je za uvođenje novog načina povezivanja vozila i društva, kao i za novo razumijevanje naprednih autonomnih sustava električnih vozila”, izjavio je Alfonso Albaisa, viši potpredsjednik Nissanova odjela za dizajn. „Ovim smo vozilom i modelom IMK concept željeli osigurati da svako Nissanovo vozilo sadržava upečatljivi duh japanskog dizajna, prezentiran na pojednostavljen, no snažan i moderan način, tako da odražava ono što bismo nazvali ‚bezvremenskim japanskim futurizmom’.”

Nissan Ariya Concept uglađeno je, besprijekorno i senzualno vozilo koje svoje karakteristike duguje novom dizajnu vanjskog izgleda koji uključuje široke prednje blatobrane, ultra tanka LED glavna svjetla kao i prednju masku (klasična maska na vozilima pokretanima konvencionalnim motorom) koju krasi posebno izrađen, osvijetljen Nissanov amblem. Prednju masku krasi suptilan geometrijski uzorak koji dolazi do izražaja kada se aktivira električni svjetlosni potpis V-motion.

„Konvencionalnu smo masku zamijenili onim što nazivamo „štitom” – posebnom izražajnom maskom 3D teksture koja nije samo element dizajna, već i najava tehnologije koja se krije u unutrašnjosti”, rekao je Albaisa. „U ovom je slučaju riječ o senzorima radara i drugim tehnologijama s pomoću kojih Ariya Concept analizira cestu i prikazuje vozaču sve ono što sâm ne može vidjeti.”

Bočna strana vozila naglašena je aluminijskim naplatcima s pet krakova veličine 21-inča i po mjeri izrađenim gumama. Zahvaljujući niskom krovu uglađenih linija, vozilo jednostavno klizi zrakom. Dizajn stražnjeg kraja Ariya Concepta također predstavlja odmak od tradicionalnog dizajna SUV-a, ponajviše zahvaljujući snažnije nakošenom C-nosaču koji se neprimjetno stapa s poklopcem prtljažnika. Stražnje zatamnjeno svjetlo u obliku neprekinute linije proteže se čitavom širinom stražnjeg kraja. Stražnji blatobrani i povišeno stražnje krilo nimalo ne skrivaju snagu ovog vozila.

„Vanjski dizajn sjedinjuje dinamičnu uglađenost i sofisticirane oštre linije, dok njegove dimenzije otkrivaju mogućnosti Nissanove posve električne platforme”, izjavio je Albaisa. „Iznenađujuće kratki prevjesi, prostrana unutrašnjost, široki kotači i dvobojan dizajn po mjeri stvaraju dojam elegantnog vozila koje je ujedno sportsko i luksuzno.”

Plava boja karoserije Suisei ima dvostruki efekt, ovisno odakle je promatrate. Promatra li se izdaleka, dubinski plava boja djeluje matirano. Približite li se vozilu, primijetit ćete kako staklene ljuskice lome svjetlo na čitavoj površini vozila, stvarajući dojam kometa na noćnom nebu.

Krov i kotači Ariya Concepta naglašeni su novom bojom budućih Nissanovih električnih vozila: bakrena boja sunca koje se probija kroz noć ususret novom danu. Najava je to početka nove ere Nissanova dizajna, ali i hommage tradicionalnom japanskom umijeću stvaranja funkcionalnih umjetničkih djela od bakra.

Dok izvana Ariya Concept igra na kartu uglađenosti i senzualnosti, njegova unutrašnjost odražava želju za besprijekornim povezivanje tehnologije i svakodnevnice, obogaćenu preciznim japanskim dizajnom.

„Zahvaljujući ravnoj podnici – omogućenoj praktičnim smještanjem baterija i izostankom konvencionalnog motora – Ariya Concept ostavlja dojam otvorenosti i prostranosti čim stupite u vozilo”, izjavio je Albaissa. „Stranice vozila suptilno se povezuju i uglađeno teku od prednje prema stražnjoj i bočnim stranama, pružajući panoramski pregled gdje god sjedili.

Površina minimalističke upravljačke ploče pošteđena je gumba i tipki karakterističnih za konvencionalna vozila. Uključivanje Ariya Concepta prati osvjetljivanje dodirnih komandi upravljačke ploče. Kada vozilo nije uključeno, komande se stapaju s pozadinom upravljačke ploče. Jedine su fizičke komande gumb za pokretanje, gumb za upravljanje 12,3-inčnim zaslonom i gumbi klima-uređaja, domišljato integrirani na donjem dijelu instrumentne ploče, izrađene od pravog drva. Instrumenta ploča besprijekorno se stapa s vratima i ostalim elementima unutrašnjosti kako ne bi bila vidljiva onda kada nije u uporabi.

Ariya Concept nudi udobna sjedala čiji iznimno tanki okvir pridonosi povećanju prostora unutrašnjosti, kao i boljoj vidljivosti. Raspored prednjih i stražnjih sjedala svim putnicima omogućuje sjajan pregled okoline i osjećaj lebdenja na čarobnom tepihu. Kako bi duga putovanja bila još udobnija, nasloni i sjedišta stražnjih sjedala presvučeni su kožnatim presvlakama te su dodatno obloženi na njihovu presjeku. Sjajna bakrena tkanina ispod perforacija stvara dojam dodatne dubine i otmjenosti.

Obloge putničkog prostora posebno su odabrane kako bi odražavale čvrstoću, naprednost i praktičnost vozila. Armaturna ploča i unutrašnjost vrata presvučeni su vrhunskim umjetnim oblogama. A-nosač i strop obloženi su posebnom umjetnom kožom zrnate teksture. Time je postignut suptilan, ali učinkovit vizualni kontrast. Matirani aluminijski umetci boje bakra koji krase armaturnu ploču, sjedala i upravljač skladno se stapaju s bojom karoserije.

Utjelovljenje Nissanove inteligentne mobilnosti

Dizajn Nissana Ariya Concept savršeno utjelovljuje tri stupa Nissanove inteligentne mobilnosti – Inteligentnu vožnju, Inteligentnu snagu i Inteligentnu integraciju. Spajanjem napredne tehnologije električnog vozila s novom razinom povezivanja čovjeka i stroja pruža potpuno novi doživljaj vožnje.

Nissan Ariya Concept opremljen je najnovijom inačicom Nissanovog nagrađivanog sustava za pomoć u vožnji, ProPILOT 2.0, za udobniju vožnju s još više samopouzdanja. Novi sustav omogućuje navigiranu vožnju autocestom i vožnju slobodnih ruku u jednom traku. Uključivanjem navigacijskog sustava vozila za pomoć u manevriranju automobilom na unaprijed zadanoj ruti na označenim cestama, sustav vozaču može pomoći pri pretjecanju, prestrojavaju ili izlasku s autoceste na autocestama s više prometnih traka.

Novi ProPILOT omogućuje i vožnju slobodnih ruku na cestama pri vožnji jednim trakom.1,2 Kad se vozilo približi račvanju ceste ili kad se otvori mogućnost pretjecanja sporijeg vozila, sustav će ocijeniti prikladan trenutak prelaska u drugi trak ili pretjecanja na temelju informacija koje mu pružaju navigacijski sustav i različite vrste senzora koje pokrivaju kut od 360 stupnjeva oko vozila. Vozaču se daju intuitivne zvučne i vizualne upute te mu se govori kad treba staviti obje ruke na upravljač i potvrditi početak radnji pritiskom na tipku. Kad je sustav ProPILOT 2.0 uključen unutarnje osvjetljenje mijenja boju kako bi se signalizirala vožnja slobodnih ruku i stvorila opuštajuća atmosfera.

Nissan Ariya Concept pokreću prednji i stražnji električni motori vrhunskih performansi. Oni omogućuju trenutačnu isporuku okretnog momenta i raspoređuju ga između prednjih i stražnjih kotača. Ovaj raspored omogućuje ravnomjernu, predvidljivu raspodjelu snage na sva četiri kotača jednako dobro ili još bolje od vrhunskih sportskih automobila.

Ariya Concept jamči vrhunske performanse u zavojima i prianjanje na skliskim površinama, kao što su snijeg ili šljunak. Vozač pritom ne mora mijenjati svoj stil vožnje, kut upravljača, pa čak ni pritisak na papučicu. To postiže zahvaljujući dvama snažnim motorima koji snagu prenose na sve kotače. Na temelju dugogodišnjeg iskustva u razvoju sustava za nadzor vozila – uključujući sustav za raspodjelu okretnog momenta ATTESA E-TS za Nissan GT-R i inteligentni pogon na sve kotače Nissana Patrol – inženjeri su osmislili novi sustav koji omogućuje sigurnu isporuku snage i odgovarajući intenzitet kočenja bez proklizavanja kotača. Vozači mogu zadržati svoj položaj u vožnji i uživati u udobnosti, a sav posao prepustiti sustavu.

Savršena integracija

Zahvaljujući intuitivnoj tehnologiji Ariya Concept savršeno se uklapa u svakodnevni život vozača, u vožnji ili izvan nje, pružajući slobodu i užitak u mobilnosti bilo kada i bilo gdje.

Pomoć na putovanjima nije ograničena samo na vozilo. Jedna od značajki povezivanja čovjeka i stroja jest navigacija Door to Door Navigation koja svakome omogućuje da unese odredište na pametnom telefonu, prenese ga vozilu i zatim prati upute navigacijskog sustava vozila. Ako se do konačnog odredišta stiže pješice, sustav će posljednju dionicu rute automatski poslati vozačevu pametnom telefonu.

Dok prilazi automobilu, vozača pozdravljaju svjetla dobrodošlice, a vozilo se automatski otključava bez potrebe za traženjem ključa. Vozač može odabrati postavke kao što su vozački položaj i temperatura, čak i prije nego što uđe u vozilo. Zatim ih može spremiti u svoj pametni telefon kao svoj jedinstveni profil. Automobil se može sinkronizirati s vozačevim rasporedom i predvidjeti vrijeme polaska kako bi prilagodio temperaturu u vozilu i bio spreman za polazak. Grijanjem ili hlađenjem vozila dok je priključeno na električnu mrežu, povećava se domet vozila.

Nakon što se vozač smjesti, Virtualni osobni pomoćnik može mu pomoći pretražiti informacije i locirati parkirno mjesto kako bi vozač mogao držati pogled na cesti.

U vožnji Smart Route Planner automatski identificira postaje za punjenje i planira punjenje tijekom putovanja. Tako jamči vozaču da će sigurno stići do odredišta, bilo ono blizu ili daleko.

Vrhunski sustav za upravljanje pohranom energije omogućuje veći domet, bez dugih punjenja koja remete plan putovanja. Kad je vrijeme za punjenje, Ariya Concept upotrebljava CHAdeMO brze punjače za brzo i praktično punjenje. Priključak za punjenje otključava se nakon što se vozač približi te ga raznobojnim signalnima u trenu obavještava o statusu punjenja.

Ako putovanje uključuje skupljanje prijatelja duž rute, integrirani sustav videorazgovora omogućuje dogovor prije kretanja. Može se i povezati s njihovim pametnim telefonima te na središnjem informativnom zaslonu prikazati njihovu lokaciju.

Nakon dolaska na odredište, vozač može daljinski putem pametnog telefona ili posebnog uređaja parkirati vozilo s neposredne lokacije, zahvaljujući funkciji ProPILOT Remote Park. Ta je funkcija posebno korisna putnicima kojima je potreban dodatan prostor ili pomoć pri izlasku iz automobila.

Ažuriranje putem interneta omogućuje kontinuirana, jednostavna ažuriranja navigacijskog sustava, grafičkog sučelja i značajki vožnje kako bi se osigurao učinkovit rad automobila te preuzele najnovije inačice i značajke uz koje će vozač u svakoj vožnji uživati kao da je prvi put.

Kad je parkiran u uredu ili kod kuće, Ariya Concept omogućuje uporabu tehnologije Nissan Energy. Ona omogućuje povezivanje s električnom mrežom za punjenje baterije, pokretanje uređaja u kući ili uredu, čak i prodaju električne energije energetskoj mreži. Nissan Energy pomaže vozačima u potpunosti iskoristiti mogućnosti Ariya Concept koje nadilaze vožnju i uključuju svaki aspekt života.

Ariya Concept – novi svijet Nissanovih električnih vozila

„Nissan ima jasnu viziju globalne mobilnosti. Ariya Concept samo je početak. Nissan još uvijek razmatra na koje sve načine arhitektura novih platformi električnih vozila omogućuje napredak u dizajnu, konstrukciji i užitku u vožnji”, izjavio je Yamauchi. „Ariya Concept nije vizija daleke budućnosti, već automobil koji utjelovljuje Nissanovu inteligentnu mobilnosti i ističe obećanje potpuno novog užitka u vožnji koji je već pred nama.”

24.10.2019.