Nissan DeltaWing

Smanjite li masu vozila, otpor zraka, potrošnju goriva, snagu motora i trošenje guma na polovinu, u teoriji biste trebali dobiti jednak rezultat kao i s automobilom s kojim ste započeli ovako rigoroznu "dijetu"

Upravo takva ideja stoji iza projekta DeltaWing, vjerojatno najneobičnijeg bolida koji će ove godine nastupiti u utrci 24 sata Le Mansa. Projekt konstruktora Bena Bowlbyja i Dona Panoza sada je i službeno prerastao u natjecateljski automobil ekipe pod vodstvom Nissana i Michelina.

Pored neobičnog izgleda i konstrukcije, možda i najinovativniji detalj projekta DeltaWing predstavlja nissanov 1,6-litreni motor DIG-T snažan oko 300 KS, razvijen na temelju velikoserijskog motora kakav pokreće Nissan Juke. Napomene radi, ovaj motor razvija oko 200 KS manje od npr. dieselskog V6 TDI pogona iz audijevog trkaćeg R18 te oko polovine snage motora automobila iz klase LMP1.

Ipak, Nissan ističe da uz masu motora koja iznosi oko polovine mase standardnog motora u automobilima na Le Mansu te minimalističku karoseriju izrazito niskog otpora zraka, vremena ostvarena na stazi dolaze otprilike između onih klase LMP1 i LMP2.

Na utrci 24 sata Le Mansa, Nissan DeltaWing će ipak nastupiti prema posebnim uvjetima sudjelovanja, uz odobrenje za eksperimentalne automobile koji nisu u skladu s pravilnikom ACO-a, organizatora ove utrke. DeltaWing će biti smješten u boxu 56 i nosit će startni broj 0, a njegova se vremena neće klasificirati u konačnim rezultatima.

Trenutno, Nissan nije objavio vozačku postavu DeltaWinga (nastupit će jedan automobil), no nije nam promaklo da se u ovom 2-minutnom videu pojavljuje bivši vozač Formule 1, Eric Comas.

  • Nissan DeltaWing

  • Nissan DeltaWing

  • Nissan DeltaWing

  • Nissan DeltaWing

  • Nissan DeltaWing

autonet.hr

autonet.hr

Autonet.hr je prvi automobiliski web-magazin pokrenut u Hrvatskoj. Brojnost čitateljske publike, brzina donošenja informacija i obujam objavljenih sadržaja naši su glavni aduti. Uz to, AUTONET neprekidno proširuje svoju ponudu obogaćivanjem sadržaja i proširivanjem tema koje donosi.

15.03.2012.