Automobili milijardera

Najbogatiji biraju od sasvim običnog do prilično ekskluzivnog automobila.

Biti milijarderom u prijevodu znači da si možete priuštiti sve što poželite. Ljubitelji automobila uglavnom biraju kolekcionarske primjerke oldtimera ili najelitnije i najskuplje nove automobile, koji se mahom proizvode u strogo ograničenim serijama. No, ono što je zajedničko svima jest da njihovi automobili u prosjeku prelazi osjetno manje kilometara godišnje od prosječnog vlasnika. U većini slučajeva radi se o automobilima koji gotovo nikad ne izlaze na cestu pa u 365 dana prijeđu tek nekoliko stotina kilometara.

Izvukli smo nekolicinu najzanimljivijih primjera automobila koje voze opće poznati milijarderi i uvjerili se kako i među njima ima sasvim običnih modela.

1. Bill Gates

Osnivač Microsofta i strastveni filantrop težak je 99,4 milijarde dolara pa mu nije teško biti jednim od najpoznatijih ljubitelja Porschea. Najupečatljiviji primjerak njegove kolekcije svakako je legendaran Porsche 959 koji je sredinom 80-ih bio dobrih 20 godina napredniji od konkurencije pa se i po današnjim standardima smatra prilično sofisticiranim strojem.

2. Steve Ballmer

Bivši izvršni direktor Microsofta i vlasnik košarkaške momčadi Los Angeles Clipper težak je oko 50 milijardi dolara. No, unatoč tome najčešće ga se može vidjeti u jednom sasvim prosječnom automobilu. Vozeći Ford Fusion Hybrid jasno daje do znanja da ga nije briga za luksuz, ali je za očuvanje okoliša.

3. Vladimir Putin

Dok ruski mediji peglaju imidž Vladimira Putina tako da ga prikazuju najistaknutijim predstavnikom svog naroda, javna je tajna da je financijski gledao odavno postao milijarderom. Čak štoviše, brojni financijski analitičari smatraju ga najbogatijim čovjekom na svijetu. No, bivši agent KGB-a predstavlja se kao veliki patriot pa službeno vozi Ladu.

4. Steve Jobs

Do je osnivač tvrtke Apple bio živ imao je aktivan ugovor s jednom leasing kućom prema kojem je svakih šest mjeseci mogao preuzeti novi automobil, a stari vratiti. Premda bi mnogi pomislili kako je poanta u uživanju u životu, pravi razlog krije se u izbjegavanju stavljanja registarskih tablica na automobil. Naime, sve donedavno kalifornijski zakon propisivao je da se na novi automobil moraju postaviti registarske tablice unutar šest mjeseci od kupnje. U trenutku smrti Steve Jobs bio je težak oko 10,2 milijarde dolara, a vozio je Mercedes-Benz SL55 AMG.

5. Alice Walton

Jedina kćer Sama Waltona, osnivača lanca trgovina Walmart, poznata je po brojnim kontroverzama. Od političkih donacija, do isplata nerealnih bonusa na već ionako veliku plaću u Walmartu do vožnje u pijanom stanju. Najčešće ju se, kao i oca, može vidjeti za volanom Forda F-150. Obitelj je procijenjena na 50 milijardi dolara.

6. Larry Ellison

Osnivač Oracle-a i jedan od članova uprave Tesla Motora u jednom je trenutku kotirao kao najbogatiji čovjek na svijetu. Trenutačno je težak oko 65 milijardi eura. Uživa u vrhunskim automobilima pa najviše koristi McLaren F1, makar ga se u zadnje vrijeme sve češće može vidjeti za volanom Lexusa LFA.

7. Mark Zuckerberg

Osnivač i predsjednik uprave Facebooka težak je oko 66 milijardi dolara, makar se po njegovom izboru automobila nikad ne bi pomislilo da je toliko bogat. Naime, gotovo uvijek vozi Toyotu Prius ili Volkswagen Golf GTI. No, u garaži ima i jedan egzotičan automobil – Pagani Huayru.

8. Warren Buffett

Najpoznatiji svjetski investitor na financijskim tržištima težak je 88,5 milijardi dolara ljubitelj je Cadillaca. Još 2014. godine njegova je kćer za medije izjavila kako joj je neugodno vidjeti oca za volanom Cadillaca DTS iz 2006. godine pa je brzo reagirao i kupio Cadillac CTS, koji ga je toliko oduševio da je predsjedniku uprave General Motorsa poslao pismo pohvale.

9. Jeff Bezos

Premda je osnivač i predsjednik uprave Amazona težak gotovo 150 milijardi dolara privatno vozi Hondu Accord iz 1996. godine. Kad ga novinari znaju upitati zašto ne kupi nešto luksuznije Bezos uvijek odgovori da je njegova Honda izvrstan automobil i da ne vidi potrebu za kupnjom novog.

10. Michael Bloomberg

Medijski mogul i bivši gradonačelnik New Yorka težak gotovo 60 milijardi dolara u vrijeme gradonačelničkog mandata zalagao se za veću elektrifikaciju automobila u velikim gradovima. No, to ga ne sprečava da privatno vozi Audi R8 V10.


03.07.2019.