Kako izgleda automobil od 300.000 kuna koji je kupila siromašna županija

Prvotno je plan nabave predviđao kupnju električnog automobila za 212.500 kuna (uključujući PDV), no iznenada se izmjenama Plana nabave taj iznos povećava na 240.000 kuna + PDV (300.000 kn).

Vlasti Sisačko-moslavačka županije izgleda uvijek imaju fetiš za skuplje automobile. Nakon što je bivša SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel 2013. nabavila novi Audi A6 vrijedan ukupno 432.941 kunu, a što je otvorilo Pandorinu kutiju njene rastrošnosti i ubrzo dovelo do njenog pada i aktualna HDZ-ova vlast predvođena županom Ivom Žinićem nastavlja sličnu praksu.

Iako su lani nabavili nešto jeftiniju Škodu Superb Sportline za potrebe župana Ive Žinića, vrijednu 208.000 kuna ovoga su mjeseca kupili još jedan službeni automobil - 299.540 kuna koštao je električni automobil Hyundai Kona EV u kojem će se voziti netko od vodećih ljudi županije.

Građani su o toj odluci iskazali bijes i zgražanje na društvenim mrežama.

U županijskoj upravi su odgovorili kako su u manjku službenih vozila za potrebe Upravnih odjela Sisačko-moslavačke županije te da su se odlučili za nabavu električnog zbog poticaja Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. U dogovoru na novinski upit o razlozima kupnje novog automobila za baš 300.000 kuna, kazuju kako je riječ o ekološkom automobilu, „koji ne zagađuje okoliš“.

„Vozilo nema potrebu za servisima te se time uvelike smanjuje trošak održavanja vozila. Kako je vozilo električno i nije mu potrebno gorivo za rad i na taj način ćemo štedjeti na troškovima goriva. Vozilo će nas uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti koštati oko 176 tisuća kuna bez PDV-a što je iznos koji bi platili za osobni automobile srednje klase, samo što uz ovo vozilo nemamo troškova servisa ni goriva što smatramo dugoročnom uštedom.“ – ističu u odgovoru iz Sisačko-moslavačke županije gdje su nedavno prodali tri rashodovana službena automobila za par desetaka tisuća kuna.

Među njima bila je i pet godina stara Škoda Octavia 5E, 1.6 TDI, a koju je jedan od dožupana na službenom putu oštetio toliko da je bila neisplativa za popravak.

Članak je prenesen s poslovni.hr

02.08.2019.