EcoWill i Eko vožnja

Predstavljeni projekti EcoWill i Eko vožnja

U prostoru Energetskog instituta Hrvoje Požar predstavljen je EcoWill projekt i Eko vožnja kao novi pametniji te učinkovitiji stil vožnje. Službeno vozilo projekta Eko vožnja je Toyota Yaris 1,33, kojim će se u idućih 6 mjeseci pokušati doprijeti do 500-tinjak građana Hrvatske kako bi ih se educiralo i certificiralo za učinkovitu i savjesnu svakodnevnu vožnju. Konferenciji se odazvalo i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te je u njihovo ime savjetnik ministrice gospodin Davor Škrlec naglasio da Ministarstvo aktivno radi na svim mjerama koje bi potaknule smanjenje emisija CO2 i ostalih štetnih plinova u prometu.

"Cilj EcoWill projekta je putem treninga Eko vožnje i edukacije građana postići smanjenje emisija stakleničkih i drugih štetnih plinova te pružiti svim zainteresiranim stranama informacije o mogućnostima uštede goriva te povećati sigurnost u prometu. Kroz našu promotivnu kampanju "Dok vozim-štedim" pokušat ćemo doprijeti do svijesti, što je više moguće građana, i upoznati ih sa nekim od tehnika uštede goriva, a samim time i smanjenja emisija štetnih plinova i povećanja sigurnosti u prometu.", prezentirao je prisutnima g. Dino Novosel.

Dr.sc. Sinan Alispahić, rukovoditelj sektora za vozače Hrvatskog autokluba i verificiranih trenera Eko vožnje naglasio je kako HAK instruktora Eko vožnje trenutno čini 14 visoko osposobljenih osobnih instruktora, koji su akreditirani od strane njemačkog saveza za sigurnost cestovnog prometa - DVR.

U Toyotu Yaris, službeno vozilo projekta, ugrađen je i Raptorov sustav praćenja. U svrhu projekta Raptor je razvio novi, inovativan modul, Eko profil koji sakuplja podatke o načinu i lokacijama vožnje vozača te na temelju tih podataka kreira profil ekonomičnosti vozača. Ujedno vozača označavajući jednom od boja koje određuju razred ekonomičnosti vožnje – zelenom, žutom ili crvenom.

Voditeljica projekta, Martina Komerički Košarić, najavila je 19.svibnja događaj na Trgu u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna. "Zainteresirani građani moći će nas posjetiti na štandu gdje ćemo zajedno sa HAK-ovim instruktorima na licu mjesta davati korisne Eko savjete. Cilj nam je u budućnosti skupiti što je više sponzora i donatora koji bi građanima pokrili troškove treninga i podijeliti ih putem nagradnih igara kroz medije. Edukacija putem naše web stranice www.ekovoznja.hr i raznih događaja za građane će se nastaviti i dalje."

autosport.hr

autosport.hr

Autosport.hr elektronski je magazin o automobilima i automobilističkom sportu. Redakciju autosporta čini malena, ali uporna i neumorna skupina ljubitelja automobila i automobilizma. Možete ih susresti na automobilskim salonima, prezentacijama, ali i pored planinskih cestica na rally brzincima, naoružane laptopima i fotoaparatima, dobrom voljom i željom za promoviranjem automobila, automobilizma i tehničke kulture.

16.05.2012.