5 savjeta kako voziti turbo motor

Sve više motora opremljeno je turbopunjačem. Za mnoge je to stvar pomodarstva, ali bez turbopunjača više i nema dizelaša na tržištu. Donosimo TOP 5 savjeta kako voziti turbo motor!

Čuvajte ga od preopterećenja

Benzinski i dizelski motori s turbopunjačem više su toplinski i mehanički opterećeni  od atmosferskih te ih nije preporučljivo dugotrajno voziti na visokim okretajima i naglo gasiti.

 

Ne gasite odmah nakon brze vožnje

Dok motor radi hladi se rashladnom tekućinom i motornim uljem, a kad se motor ugasi trenutno prestaje hlađenje, a u njemu zaostaje toplina izgaranja. Naglim gašenjem pri velikom opterećenju nastaje toplinski šok, čime su posebice ugroženi turbodizelaši.

Slično je kad čovjek trči po žeravi - problem bi nastao kad bi se zaustavio.

 

Oprez s hladnim motorom

Rad hladnog motora štetan je kod svih motora, a posebice s turbopunjačem. Kod hladnog motora su velike toplinske razlike na turbinskoj strani, koju pokreću vrući ispušni plinovi, i hladnoj kompresorskoj. Najveće su razlike kod naglog opterećenja hladnog motora, što može izazvati oštećenje rotora.

 

Vozite u srednjim okretajima

Zbog velikog momenta, dizelske motore ne treba tjerati u previsoke turaže. Za temperamentnu vožnju dovoljno je šaltati na 3500/min, jer iznad tih okretaja ionako naglo pada moment, a iznad 4000/min i snaga.

 

Isključivo sintetično motorno ulje

Mineralno i polusintetično motorno ulje može se koristiti u usisnom (atmosferskom) motoru, no bolje je sintetično. Kod turbo motora to je obveza, jer je sintetično motorno ulje znatno otpornije na visoke temperature, koje se javljaju u motoru, a posebice u turbopunjaču.

 

VAŽNO

nakon velikog opterećenja nemojte odmah ugasiti motor. Pustite ga da radi nekoliko minuta u leru

izbjegavajte velika opterećenja, a prije dolaska na odredište, opterećenje postupno smanjujte

• turbomotore što više vozite u srednjem području okretaja

koristite isključivo sintetično motorno ulje i mijenjajte ga redovito (s filtrom)

redovito mijenjajte rashladnu tekućinu i kontrolirajte ispravnost rashladnog sustava

15.02.2018.
Photo by Stefans02 on Foter.com / CC BY