Nissan razvio boju koja se sama čisti

Svima vam je, vjerujemo, poznat onaj prelijepi osjećaj prolaska kroz lokvu vode ili sloj blata, a kojeg je na cestu dopremio kamion s nekog gradilišta. Ako ste prije susreta s lokvom ili blatom oprali automobil, osjećaj je još ljepši. Pranje automobila nerijetko je pravi sizifov posao, posebice ako su vremenski uvjeti promijenjivi kao u posljednjih nekoliko dana. Na pranje se, osim toga, troše poprilične količine vode i energije, ali i vremena i novca. Kako bi bilo da sve te nedaće jednom zauvijek nestanu?

U Nissanu možda imaju rješenje, ili točnije, rade na njemu u suradnji s tvrtkom UltraTech International. Ovih dana su predstavili prvi prototip automobila s posebnom hidrofobnom i oleofobnom bojom koja doslovno odbija nečistoće, vodu i blato. Iako je riječ o prvom ispitnom prototipu, u Nissanu kažu kako je cilj ove tehnologije eliminirati potrebu za pranjem automobila, a prvi rezultati pokazuju kako je taj cilj možda bliži nego smo mislili.

Premda tehnologije i rješenja kojima je cilj zaštititi površine od prljanja nisu ništa novo, Nissan je prvi proizvođač automobila koji je postojeća rješenja primijenio na serijskom vozilu. Ispitni Nissan Note tako je prvi automobil s ugrađenom Ulta-Ever-Dry tehnologijom koja između karoserije i okoliša stvara zaštitni sloj zraka, štiteći na taj način karoseriju od prljanja.

Nissan je do sada zabilježio pozitivne rezultate na testiranjima na kiši, ugaženom snijegu i lokvama vode, a tijekom narednih mjeseci nastavit će ispitivanja u različitim uvjetima.

U Nissanu kažu kako zasad nema planova o uvođenju ovih tehnologija u serijsku proizvodnju, ali istovremeno razmatraju dodavanje samočisteće boje na popis dodatne opreme u doglednoj budućnosti.

autosport.hr

autosport.hr

Autosport.hr elektronski je magazin o automobilima i automobilističkom sportu. Redakciju autosporta čini malena, ali uporna i neumorna skupina ljubitelja automobila i automobilizma. Možete ih susresti na automobilskim salonima, prezentacijama, ali i pored planinskih cestica na rally brzincima, naoružane laptopima i fotoaparatima, dobrom voljom i željom za promoviranjem automobila, automobilizma i tehničke kulture.

29.04.2014.