Top 5 muka vozača

Muke po vozačima brojne su. Nekoliko njih ipak učestalo se ponavljaju, stoga donosimo top 5 s kojima ćete se, ne sumnjamo, bespogovorno složiti.

  • Paking. Prva boljka na listi muka svakog vozača. Veliki gradovi nose i veliku prenapučenost vozila, stoga je potražnja parkinga nekada i dvosatna akcija za koju trebate imati čelične živce. Pronaći parking u centru grada u nekoliko minuta, ravno je dobivanju jackpota, pa je strpljenje vozača prijeko potrebno ako ste se uputili prema centru grada. Scenariji se mijenjaju od grada do grada u Hrvatskoj, no generalno priča je svugdje ista. Prema državnom zavodu za statistiku RH broj registriranih cestovnih vozila u 2017. iznosio je 2 098 159, što je u odnosu na 2016. više za 3,1%. I taj broj kontinuirano raste. Stoga, čuvajte živce ili se uputite u obližnju javnu garažu, iako se i tamo situacija poprilično komplicira.
  • Vožnja na rezervi. Svaki vozač se sigurno barem jednom susreo s činjenicom da ga samo 'jedna crtica' dijeli od onog jezivog zvuka paljenja auta koji 'bespomoćno cvili' i u kojem naprosto više nema života iliti benzina. Isključivanje klime, vožnja ujednačenom brzinom bez naglih ubrzanja i kočenja zasigurno produžuje izdržljivost vašeg limenog ljubimca na rezervi, no mehaničari i stručnjaci često napominju kako to nije nimalo bezazleno i kako dovodite svoje vozilo u rizik. Naime, pumpa u takvoj situaciji može u motor uvući nečistoće koje se talože na dnu spremnika čime sigurno štetite motoru te vas svakako čeka mijenjanje pumpe goriva. Svakome se može dogoditi da se nađe na rezervi i promijeni režim vožnje kako bi izdržao do iduće benzinske postaje, no ipak je važno na vrijeme misliti o tome, pogotovo ako se planira put po autocesti.
  • Registracija. Ah taj rujan, svake godine je podsjetnik na registraciju vozila i veliki izdatak. Najveća je novost to da pri izdavanju tablica, registraciji i promjeni vlasništva više ne morate na policiju, već taj posao odrađuju stanice za tehnički pregled. Broj prvih registracija osobnih vozila u 2017. godini iznosio je 93 802. Za izdvajanje pozamašne svote novca za registraciju svakako savjetujemo pomno planiranje budžeta, kako ne biste doživjeli financijski udar.
  • Promjena gume. Ništa nije neugodnije za vozača nego da, prije nego sjedne za upravljač, primijeti da se jedna guma poravnala, ili pak da čuje zlokobni zvuk jedne gume dok velikom brzinom vozi po autocesti. Strano tijelo, loš tlak u gumama ili kotrljanje, najčešći su uzročnici. Najčešća reakcija vozača prilikom puknuća gume je refleksno zaustavljanje. No, najbolji refleks u toj situaciji bio bi lagano ubrzanje kako biste se vratili u dostatnu brzinu i kontrolirano se zaustavili na prikladnom mjestu. Preventivno provjeravanje guma, svakako je dobra opcija, pogotovo ako planirate dug put po autocesti. Tako vas ništa ne može iznenaditi i možete uživati u vožnji.
  • Bonton u prometu. Poštujte znakove, pješake i ostale sudionike u prometu. Prometna kultura u Hrvatskoj i dalje je kaotična, no zadaća je svakog vozača savjesno se ponašati, kako prema sebi i svom vozilu, tako i prema svim sudionicima u prometu, kako bi se broj prometnih nesreća sveo na minimum. Nekoliko zlatnih pravila su: 'ne vozi iznad dozvoljene brzine', 'stani na zebri, propusti pješake', 'ne blendaj', 'zahvali se kad te neko propusti' (mahni, žmigni),  'gasi duga svjetla', 'sirenu koristi samo u kritičnim situacijama', 'uspori kad vidiš životinju', 'budi skoncentriran u vožnji'.

Vozači, ne zaboravite, za sve muke lijeka ima, samo na vrijeme trebate prepoznati boljke u svom automobilu i pravovremeno reagirati. Ugodnu i sigurnu vožnju želimo.

 

05.04.2019.