Podjeljena odgovornosti u prometnoj nesreći

Prije dva mjeseca smo imali prometnu nezgodu. Prijatelj je vozio auto desnim trakom i prilikom prestrojavanja u lijevo smo se sudarili s kamionom. Kamion nas je okrznuo, okrenuli smo se te nas je potom opet udario i udarili smo u stup. Srećom je došlo samo do lakših tjelesnih povreda, ali je šteta na automobilu totalna. Sud je presudio da su obojica krivi, međutim osiguranje ne želi isplatiti naknadu štete. Procjenitelj zahtjeva prometnu dozvolu koju on nema jer je motor i dijelove prodao. Može li se na neki način izvući bar neki novac? Unaprijed hvala.

Potrebno je u ovom slučaju zatražiti stručnu pomoć jer se radi o prometnoj nezgodi s podijeljenom odgovornosti pa je potrebno pribaviti cjelokupni prekršajni spis sa skicom mjesta događaja i presudom suda. Tada je na temelju činjenica moguće utvrditi u kojoj mjeri je suodgovoran drugi sudionik prometne nezgode (vozač kamiona). Moguće je u okviru podijeljene odgovornosti za prometnu nezgodu ostvariti kako imovinsku štetu (štetu na vozilu) tako i neimovinsku štetu (štetu radi tjelesnih ozljeda).

Mario Klokočovnik, dipl. iur.

Mario Klokočovnik, dipl. iur.

Na pitanja korisnika, odgovara naš stručni savjetnik Mario Klokočovnik, dipl. iur..
Ukoliko i vi imate pravno pitanje ili problem vezan uz promet i vozila pošaljite nam svoj upit na e-mail adresu: pravnik@auti.hr!

11.11.2015.