Napušteno vozilo

Imam problem vezan uz kupovinu vozila pa bih vas molio savjet. Radi se o vozilu iz ranih '70ih godina koje već više od 30 godina stoji napušteno. Problem je u tome što vlasnik živi u Americi i nema kontakt ni sa kim od rodbine i prijatelja te ne uspijevam doći do njega. Postoji li mogućnost da se sudski dobiju papiri za to vozilo ili da ga, s obzirom na to koliko već leži, naslijedi sestra koja mu je najbliži rod u Hrvatskoj?

Obzirom da nema formalnog vlasnika koji je u USA, vozilo može postati samo vlasništvo Republike Hrvatske. Vozilo se može naslijediti te steći vlasništvo temeljem pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju pa kako je ostavitelj (vlasnik) u USA to vozilo mora biti predmet tog ostavinskog postupka u USA ili je moguće darovnim ugovorom, koji mora biti ovjeren kod bilježnika u USA, raspolagati tim vozilom i darovati vozilo sestri koja ga potom može registrirati na svoje ime u Republici Hrvatskoj.

Mario Klokočovnik, dipl. iur.

Mario Klokočovnik, dipl. iur.

Na pitanja korisnika, odgovara naš stručni savjetnik Mario Klokočovnik, dipl. iur..
Ukoliko i vi imate pravno pitanje ili problem vezan uz promet i vozila pošaljite nam svoj upit na e-mail adresu: pravnik@auti.hr!

17.06.2014.