Nissan predstavlja konceptno vozilo IMQ na Ženevskom salonu automobila 2019.

Nissan je predstavio posve novo konceptno vozilo IMQ čija napredna tehnologija i dizajn označuju novi smjer za sljedeću generaciju crossovera

Koncept IMQ predstavljen je na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi te predstavlja savršen spoj japanske tradicije i najnaprednije tehnologije usredotočene na čovjeka. U njega su ugrađene najnovije inovacije koje utjelovljuju Nissanovu inteligentnu mobilnost, viziju marke za budućnost automobilskog prijevoza. U njegovu se dizajnu odražava Nissanova uloga pionira i predvodnika u segmentu crossovera, a odvažan dizajn pomiče granice europskih crossovera.
Koncept IMQ pokreće e-POWER, nova generacija posve električnog motora koja pruža trenutno, linearno ubrzavanje. Riječ je o nadogradnji tehnologije e-POWER koja je trenutačno dostupna u najprodavanijim modelima Nissan Note i Serena u Japanu. Konceptu IMQ omogućuje ukupnu snagu od 250 kW i okretni moment od 700 Nm.
Ta visoka snaga prolazi novim višemotornim sustavom pogona na sve kotače, omogućujući preciznu i neovisnu kontrolu svakog kotača. Kombinacija sustava e-POWER i pogona na sve kotače idealna je u situacijama lošeg prianjanja na podlogu, primjerice na snijegom prekrivenim alpskim cestama u okolici Ženeve.
Koncept IMQ nudi dodatan uvid u Nissanovu viziju tehnologije. Opremljen je naprednim prototipom Nissanova sustava za pomoć u vožnji ProPILOT* koji omogućuje još veću sposobnost autonomne vožnje. Model je opremljen i Nissanovom tehnologijom nevidljivo-u-vidljivo (invisible-to-visible) predstavljenom u siječnju 2019. na trgovačkom sajmu CES.

Vanjski i unutrašnji dizajn stapaju se u jedno

Prema svojim dimenzijama, model IMQ nalazi se u sredini crossovera europskog segmenta C. Krase ga čiste i jednostavne linije, a unutrašnjost i karoserija spaju se u jedno. To se najbolje vidi u linijama ostakljenih elemenata koje su osmišljene tako da djeluju kao jedna neprekinuta površina.
Model IMQ najavljuje hrabar novi smjer Nissanovog dizajna. Počinje s Nissanovim znakom integriranim u prednju masku V-motion koja je namjerno dizajnirana malo suptilnije. Maska se vertikalno stapa s poklopcem motora, a horizontalno s prednjim odbojnikom, čime se stvaraju oštri kutovi vanjskih rubova vozila. Na poklopcu motora ističu se upečatljivi kromirani umetci na mjestima na kojima se odbojnik proteže iz blatobrana i podvlači pod središnji dio.
Na stražnjem se kraju vertikalna linija spušta iz smjera svjetala da bi se odvojio zrak koji prolazi bočnim stranicama, čime se poboljšavaju aerodinamička svojstva. Na gornjem se dijelu ona spaja s novom, tankom izvedbom Nissanovih svjetala u obliku bumeranga. Poklopac prtljažnika spušta se ispod stražnjih odbojnika, čime oponaša dizajn poklopca motora.
Pogleda li se malo bolje, vidi se da su na tamnijim donjim dijelovima karoserije u velikoj mjeri upotrijebljene trodimenzionalne linije. Riječ je o takozvanim lamelama koje simboliziraju japanski tradicionalni dizajn i protežu se oko cijelog vozila. Vanjski dizajn nadopunjuju 22-inčni aluminijski naplatci s gumama Bridgestone Connect izrađenima po mjeri. Te „pametne” gume dostavljaju informacije vozaču putem grafičkog korisničkog sučelja. Prenose se podaci o opterećenju, tlaku i temperaturi guma, razini prianjanja, istrošenosti te stanju gume. To modelu IMQ omogućuje da automatski kalibrira svoje nadzorne sustave u vozilu te tako osigura njihov optimalan rad.
Motivi dizajna nadahnuti Japanom u spoju sa suvremenim dizajnom nalaze se i u unutrašnjosti. Vrata modela IMQ imaju šarke na vanjskim rubovima, a njihovim se otvaranjem otkriva futuristička i prostrana unutrašnjost u kojoj se nalaze četiri pojedinačna sjedala koja se neprimjetno izdižu iz poda prekrivenog lamelama koje vizualno povezuju unutrašnjost s karoserijom.
Nissanova poznata armaturna ploča u obliku avionskog krila dominira prednjim dijelom kabine, a središnja konzola izdiže se iz poda i proteže između prednjih sjedala prema stražnjem dijelu kabine.
Svako je profilirano sjedalo presvučeno tehničkom tkaninom u dvobojnoj 3D izvedbi, s laserski urezanim geometrijskim dizajnom nadahnutim japanskom tehnikom rezbarenja drva, kumiko. Isti se uzorak ponavlja i na armaturnoj ploči, oblogama vrata i pokrovu prtljažnika, kao i na luksuznoj metalik oblozi naslona sjedala. Lamele su također ugrađene u obloge vrata i obloge naslona za glavu na sjedalima.

Futurističko upravljanje za vrhunsku vožnju

Sve je u unutrašnjosti modela IMQ podređeno vozaču. To pokazuje grafičko korisničko sučelje kojim dominira 840-milimetarski zaslon ugrađen u armaturnu ploču. Posve je crn kad je isključen (poput pametnog telefona), ali kad ga se uključi, budi se kako bi vam pružio informacije o motora sustava e-POWER i druge informacije o vozilu. Crne lamele uvijek su vidljive iza zaslona.
Manji, sekundarni zaslon smješten iznad središnje konzole namijenjen je virtualnom osobnom pomoćniku u modelu IMQ. On unaprjeđuje iskustvo vožnje jer upravlja funkcijama vozila, kao što je navigacija, u skladu s naputkom vozača.
Upravljač je ergonomski oblikovan kako bi vozač mogao opušteno sjediti te kako bi se maksimalno povećala vidljivost armaturne ploče. Na stražnji dio upravljača ugrađene su polugice za promjenu brzina od mekanog materijala.

Obilje tehnologija

Model IMQ opremljen je Nissanovom tehnologijom nevidljivo-u-vidljivo (I2V), 3D sučeljem u kojem se „stvarni svijet” stapa s virtualnim. Tehnologiju I2V razvio je Nissan kako bi putnici mogli vidjeti ono što bi im inače bilo nevidljivo, čime se iskustvo vožnje čini samopouzdanijim i uzbudljivijim.
Sposobnost „promatranja nevidljivog” omogućuje Nissanova Omni-Sensing tehnologija koja spaja IMQ sa stvarnim informacijama koje dolaze iz kabine vozila i izvan nje, kombinirajući ih s informacijama iz virtualnog svijeta koje se prikazuju vozaču i putnicima da bi im pružile iskustvo miješane stvarnosti.
Ta tehnologija može vozačima pomoći da vide iza ugla, predoče si precizne informacije o prometnim gužvama (uključujući njihove uzroke) te da pronađu alternativne rute za vožnju bez stresa. Vozači čak mogu uživati u društvu virtualnog putnika u obliku avatara u 3D proširenoj stvarnosti unutar vozila.
Nissanova predanost autonomnoj budućnosti koja je vidljiva iz Nissanove vizije inteligentne mobilnosti odražava se i u modelu IMQ. Automobil je opremljen naprednim prototipom Nissanova sustava za pomoć u vožnji ProPILOT koji vozačima pomaže na gradskim ulicama i autocestama. To je moguće zahvaljujući obilju naprednih senzora, radara i kamera raspoređenih po cijelom automobilu koji mogu tumačiti cestovne i prometne signale te informacije i tako osigurati ugodnu i samouvjerenu vožnju.

Ukupna duljina

4558 mm

Visina

1.560 mm

Širina

1.940 mm

Gume

22-inčne Bridgestone Connect gume

Pogon

e-POWER s 1,5-litrenim benzinskim motorom s turbopunjačem i višemotornim pogonom na sve kotače

Snaga

250 kW i 700 Nm okretnog momenta

05.03.2019.