Ispraznio se akumulator Meganea 1.9 dCi

 Ispraznio se akumulator Meganea 1.9 dCi

Koji mi akumulator i koje jačine preporučujete za Renault Megane 2003. g, 120 KS, 1.9 dCi? Dakako sve u auto cista elektronika a trenutni je nakon dva tjednog stajanja “otišao”. Da li pokušat napunit stari prvo ili ne riskirat i odmah kupiti novi? Bolje uzeti što je moguće jači ili ipak postoji definirani kriterij? I zadnje pitanje, je li bitno koja je marka ili nije previše važno (npr u Metro neki Car Jack 72 Ah 430kn)?

Ako do sada niste mijenjali akumulator, tada je normalno da je došlo do otkazivanja akumulatora, kojemu je vijek pet do šest godina. Svakako najprije otiđite kod dobrog autoelektričara jer nije uputno odmah kupiti novi akumulator. Jer, ako se struja negdje gubi, ili je punjenje akumulatora loše, tada će otići i novi akumulator. Dakle, potrebno je najprije provjeriti može li se sadašnji akumulator napuniti. To se provjerava opterećenjem akumulatora nakon punjenja. Također treba provjeriti napon alternatora koji bi trebao biti 14,2 volta. Tek nakon toga razmotriti kupnju akumulatora. Možete kupiti bilo koji akumulator provjerene marke ako se može ugraditi i ako mu odgovaraju svojstva. To svakako provjerite kod autoelektričara kako ne biste kupili akumulator kojeg ne možete ugraditi, odnosno kako akumulator ne bi ponovno otkazao.

Prof. dr. sc. Željko Marušić

Prof. dr. sc. Željko Marušić, priznati je prometni stručnjak sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti koji svoje stavove temelji na znanstvenim činjenicama, ali i životnom iskustvu.

20.11.2009.