Michelin ACORUS je savitljiv naplatak koji čuva gumu

Izvor slike: YouTube screenshot

Prema istraživanju koje je proveo francuski gumar Michelin čak polovica guma na svijetu ne doživi svoj vijek trajanja zbog oštećenja pa su tom problemu odlučili doskočiti savitljivim naplatkom imena Michelin ACORUS.

Brojne zemlje diljem svijeta još uvijek se ne mogu pohvaliti dobrim stanjem prometnica. Svaki nalet na rupu potencijalna je opasnost, jer ako dođe do oštećenja naplatka, oštar rub često zareže bočni, nosivi, dio gume. U tom slučaju jedino rješenje je zamjena guma. S obzirom na to da se gume uvijek nužno moraju mijenjati u paru, jasno je da iznenadan trošak, pogotovo u slučaju većih dimenzija može biti popriličan.

Tom problemu odlučili su doskočiti zajedničkim snagama stručnjaci iz Michelina i iz tvrtke Maxion Wheels. Prototip savitljivog naplatka zove se Maxion Flexible Wheel, a izrađen je novom tehnologijom Michelin ACORUS.

Višedijelni naplatak od metalnog okvira, aluminijskog središnjeg dijela te para fleksibilne gume, koji prilikom nailaska na rupu omogućavaju apsorbiranje udarca te na taj način štite gumu od oštećenja. Kako stvar funkcionira u praksi provjerite u videu. Što se tiče naših prometnica, mi bismo se svakako složili da bi Maxion Flexible Wheel bio iznimno tražena roba.

No, obzirom da je još uvijek riječ o prototipu teško je reći kad bi mogao stići na tržište i po kojoj cijeni. Ali da je ideja i više nego zanimljiva, pogotovo za vozače zemalja u razvoju i one s lošom cestovnom infrastrukturom, to je neosporno.

 

03.07.2019.